StoryEditor

Otvárajú sa nové možnosti pre inovatívne podniky a smart mestá

08.10.2018, 11:48
Do inovatívnych projektov, budovania inteligentných miest a obcí pôjdu prostriedky Európskej investičnej a rozvojovej banky. Potvrdili to v pondelok (8. 10.) v Bratislave podpisom memoranda o porozumení Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, a viceprezident EIB Vazil Hudák.

Slovenským malým a stredným podnikom sa tak otvárajú nové investičné možnosti pre podnikateľov. Ide podľa Vazila Hudáka o prvú dohodu tohto typu medzi EIB a komorami podnikateľov, ktoré pôsobia v rámci strednej a východnej Európy.

„Slovensko tu ukazuje, že je o krok vpredu pred ostatnými krajinami. Vidíme tu veľký priestor pre spoluprácu s SOPK, ktorá má veľmi dobrý imidž v Európe. Ide o inštitúciu, ktorá zdržuje významné firmy na Slovenku. Spoluprácou dokážeme byť aktívnejší a priniesť viac peňazí a projektov do slovenského podnikateľského priestoru,“ skonštatoval viceprezident Vazil Hudák, pričom pre banku je to podľa jeho slov aj príležitosť etablovať sa v tejto časti Európy.

Priebežné prieskumy v obciach a mestách ukázali, že suma, o ktorú sa uchádzajú, sa pohybuje okolo 500 miliónov eur. To podľa Hudáka potvrdzuje veľký záujem o tento typ projektov, ktoré by mali posunúť Slovensko k inováciám. Podľa Mihóka dôležitá bude kvalita projektov. „Práve preto vstupujeme do hry, aby sme pripravili tie podnikateľské subjekty, ktoré budú mať záujem vstúpiť do súťaže investičnej banky, aby ich projekty zodpovedali svojou kvalitou, ale aj zameraním na programy, ktoré banka podporuje. Hlavným cieľom je prostredníctvom inovácií dosiahnuť väčšiu finalizáciu výroby na Slovensku,“ zdôraznil Mihók. Takto by sa podľa neho nasmerovanie podnikateľského prostredia preorientovalo zo subdodávok na finálnu výrobu. Podľa Mihóka slabinou Slovenskej ekonomiky totiž je, že slovenskí podnikatelia majú veľmi málo finálnych produktov, ktorými vstupujú do medzinárodného obchodu.

Peter Mihók podčiarkol, že dohoda otvára priestor a podnikatelia budú dostávať podrobnejšie informácie o možnostiach financovania ich projektov. „Sme radi, že sa SOPK dostala do tejto významnej kategórie partnerov. Treba povedať, že nejde len o projekty veľkého rozsahu, ako je to typické pre financovanie Európskej investičnej a rozvojovej banky. V rámci podpory inovácií a skvalitňovania životného prostredia, vytvárania lepších podmienok pre uplatnenie sa startupov, sú nové projekty orientované aj na malé a stredné podniky,“ priblížil Mihók. Tam vidí veľký priestor pre našu činnosť z hľadiska dosiahnutia vyššieho stupňa inovácií. „Tie by sa dostávali priamo do výroby a stali by sa predmetom obchodovania v rámci Slovenska, ale aj Európskej únie.“

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 03 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:30