StoryEditor

Penzie sa nebudú zvyšovať rovnako

11.10.2018, 00:00
Po období vyrovnávania dôchodkov, keď penzisti s vyššími dôchodkami museli byť solidárni s tými, čo ich mali nižšie, sa najbližšie štyri roky budú dôchodky zvyšovať podľa iných kritérií. Sociálna poisťovňa prizná každému taký dôchodok, ktorý bude preňho výhodnejší.

Odpovedá Daniela Rodinová, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny


1. Penzia v číslach
Ako sa majú od budúceho roku priznávať dôchodky? Počul som, že každý penzista dostane inú sumu.
Budú sa zvyšovať – okrem vyrovnávacieho príplatku – buď o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu, ktorá prislúcha danému druhu dôchodku. Medziročný rast spotrebiteľských cien za prvý polrok 2018 podľa údajov zverejnených Štatistickým úradom bol 2,6 percenta. To znamená, že dôchodky sa budú v budúcom roku zvyšovať buď o 2,6 percenta, alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu podľa toho, čo bude pre dôchodcu výhodnejšie. Z toho vyplýva, že napríklad nekrátený starobný dôchodok sa zvýši buď o spomínaných 2,6 percenta, alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu 8,70 eura.

2. Dôchodcovská inflácia
Podľa čoho sa odvíja zvyšovanie dôchodkových dávok?
Zvyšovanie dôchodkových dávok je naviazané na rast spotrebiteľských cien v domácnostiach dôchodcov – na takzvanú dôchodcovskú infláciu. Takýto mechanizmus zaručuje, že si penzisti môžu dovoliť kupovať napríklad aj drahšie potraviny, alebo sa im umožní nakupovať rovnaké množstvo tovarov a služieb ako doteraz. Okrem zvyšovania podľa rastu cien obsahuje súčasný mechanizmus valorizácie minimálnu pevnú sumu valorizácie vypočítanú z dvoch percent priemernej sumy daného dôchodku. Minimálna suma na jednej strane garantuje minimálne zvýšenie pre všetkých dôchodcov počas deflácie alebo väčšiny dôchodcov pri nízkej inflácii. Zároveň predstavuje aj prvok solidarity. Znamená to, že aj počas „normálnej“ inflácie je výhodnejšia pre nízkopríjmové skupiny dôchodcov.


3. Viac dôchodcov
Kto dostane vianočný príspevok a v akej výške?
Na výšku vianočného príspevku má vplyv celkový úhrn dôchodkov, ktorý dosahuje dôchodca, a výška životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu platná v danom roku. Nárok na vianočný príspevok má každý dôchodca, ktorého úhrn súm dôch...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-03-26 19:08:49 - Feat.: - Title: Je to jednoducho lož. Ondruš odmieta tvrdenia SaS, podľa ktorých sľuboval dvojnásobné dôchodky 04 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 05 - Modified: 2024-03-22 14:14:46 - Feat.: - Title: Ak má rásť minimálna mzda, musí rásť aj minimálny dôchodok, znie z SNS
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:39