StoryEditor

Daňový poradca pomáha aj pri súdnych sporoch

23.10.2018, 00:00
Úlohu daňového poradcu si niektorí zužujú len na poradenstvo pri daňovom priznaní. Môže však významne pomôcť kedykoľvek, keď ste v spore s daniarmi. Dobré je aj, ak vás zastupuje počas daňovej kontroly, hovorí Peter Huba zo Slovenskej komory daňových poradcov.

V praxi sa stretávame s tým, že podnikatelia často nevedia, aké sú ich práva pri daňovej kontrole. Ani to, aké prostriedky môžu využiť, ak nesúhlasia s postupom.


Aké sú teda ich práva, o ktorých by mali vedieť?
Medzi najdôležitejšie patrí predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia. Môžu nahliadnuť do zápisnice z miestneho zisťovania urobeného u iného daňového subjektu v súvislosti s daňovou kontrolou, majú právo klásť svedkom a znalcom otázky. Neskoršie pri ústnom pojednávaní v priebehu daňovej kontroly vyjadrovať sa k zisteným skutočnostiam, k spôsobu ich zistenia alebo navrhnúť, aby v protokole boli uvedené jeho vyjadrenia k nim.

Ak chce firma alebo podnikateľ byť v spore s daniarmi úspešný, na čo musí poradca dohliadať? Čo nesmie zanedbať?
Zápisnice z ústnych pojednávaní a úradné záznamy musia byť vyhotovené verne a presne zachytávať vyjadrenia osôb alebo popis úkonu. Práve vtedy vie využiť svoje skúsenosti, pretože má právo nazerať do spisu. Potom môže podať sťažnosť na postup daňového úradu, alebo aj vzniesť námietku zaujatosti voči jeho zamestnancovi.


Ak podnikatelia nevyužili služby daňového poradcu počas daňovej kontroly, tak ďalšiu možnosť majú v rámci konaní o vyrúbení daní. Ako prebieha?
Ak daňová kontrola zistí rozdiel v sume, ktorá mala byť zaplatená, alebo na ktorú bol uplatnený nárok a firma uplatnila napríklad nadmerný odpočet pri DPH, daňový úrad im doručí protokol s výzvou. Konanie o vyrúbení dane sa začína nasledujúci deň potom. Súčasťou protokolu je výzva, aby sa firma vyjadrila k zisteniam v protokole. Pre úspech v daňov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-23 09:12:03 - Feat.: - Title: Tajomné škvrny na Trumpovej dlani. Špekulácie o syfilise ukončil list papiera 02 - Modified: 2024-01-05 08:08:57 - Feat.: - Title: Ak v parlamente prejde novela Trestného zákona, výrazne pomôže aj „grófke“ z východu 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:38