V stodole je to dominantný prvokBoysPlayNice
StoryEditor

Na jeseň nezabudnite na revíziu komína a kotla

23.10.2018, 13:55
Aj keď si ešte užívame posledné dni babieho leta, jesenné rána a noci sú čoraz chladnejšie.

Vykurovacia sezóna sa už oficiálne začala. Myslite preto na to, aby komíny a vykurovacie telesá boli v poriadku, a nezabudnite na ich revíziu. Doklad o kontrole bude potrebovať poisťovňa v prípade poistnej udalosti.

Najviac škôd následkom požiaru je totiž každoročne hlásených práve počas vykurovacej sezóny. UNIQA poisťovňa eviduje v domácnostiach len za minulý rok viac ako 152 nahlásených škôd následkom požiaru, kde sa škody vyšplhali na takmer pol milióna eur.

Najčastejšie dôvody požiarov
Neodborné inštalácie krbov či piecok, zanedbaná revízia a čistenie komínov, nevhodné umiestnenie vykurovacích zariadení v blízkosti nedostatočne tepelne odolných materiálov, poruchy elektronických zariadení a elektrospotrebičov či ponechanie otvoreného ohňa bez dozoru.

To sú najčastejšie dôvody vzniku požiaru v domácnostiach, ktoré eviduje UNIQA poisťovňa na základe hlásení klientov.

Značnú časť z toho tvorí práve zanedbaný technický stav komínov, dymovodov či kotlov. „V takýchto prípadoch vedia byť škody naozaj rozsiahle.

Majiteľom nehnuteľností preto odporúčame, aby dodržiavali lehoty kontrol komínov a vykurovacích telies podľa platných predpisov a zabezpečili si ich revíziu alebo čistenie najneskôr pred začiatkom vykurovacej sezóny,“ hovorí Róbert Koch z oddelenia poistenia majetku UNIQA poisťovne.

Odborníci odporúčajú komplexné poistenie
Škody následkom požiaru sú zahrnuté už v základnom poistení majetku, ktoré by mal mať uzatvorené každý majiteľ domu či bytu. Toto poistenie už v základnom krytí hradí škody spôsobené živlami, kam patrí aj požiar.

Dôležité je však poistiť si majetok komplexne – teda aj nehnuteľnosť, aj domácnosť. Často sa stáva, že ľudia si pri uzatváraní hypotéky poistia dom alebo byt, pretože je to k hypotéke povinné, domácnosť však nechajú nepoistenú.

„V prípade škody spôsobenej požiarom potom poisťovňa preplatí poškodenie alebo zničenie nehnuteľnosti, ale nie škody na hnuteľných veciach a zariadení, ako sú nábytok či spotrebiče,“ hovorí Koch.

Ak by bol príčinou požiaru zlý stav vykurovacích telies, poisťovňa bude požadovať od klienta doklad o revízii alebo čistení komína či pravidelných servisných prehliadkach kotla.

Majitelia nehnuteľností majú povinnosť udržiavať ich v dobrom technickom stave a musia mať platné revízie stavebných prvkov. Medzi ne patria najmä komíny, elektrina či plyn, ako aj pravidelné servisné prehliadky vykurovacích zariadení.

Neznamená to však automaticky, že ak doklad o servisnej prehliadke nemáte, poisťovňa vám škody nepreplatí. „Poisťovňa sa v takýchto prípadoch zásadne opiera o stanovisko hasičov, ktorí príčinnú súvislosť medzi vznikom poistnej udalosti a zanedbaním revízie odborne posúdia,“ vysvetľuje Koch.

Čo ak požiar u vás poškodí dom či byt suseda
V prípade, že sa požiar rozšíri aj na susedné byty či domy, ich majitelia si môžu škodu nárokovať u majiteľa nehnuteľnosti, kde požiar vznikol. V prípade, že ten má v rámci poistenia majetku poistenú aj zodpovednosť za škodu, náklady za škodu na byte či dome suseda sa uhradia z jeho poistky.

„Poisťovňa v takomto prípade posudzuje, či je vlastník nehnuteľnosti za vzniknutú škodu zodpovedný. Ak sa preukáže jeho zodpovednosť a má uzatvorené poistenie zodpovednosti za škodu, škody spôsobené tretím osobám požiarom, ktorý sa rozšíril z nehnuteľnosti poisteného, je možné hradiť z jeho poistenia.

Samozrejme, je nevyhnutné, aby sa preskúmala príčina vzniku požiaru. V prípade, ak požiar vznikol z okolností, ktoré vylučujú zodpovednosť poisteného, tak si osoby, ktorým požiar zničil majetok, musia náhradu škody uplatniť z vlastného majetkového poistenia,“ hovorí Pavol Pastír z oddelenia poistenia majetku a zodpovednosti UNIQA poisťovne.

01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 03 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 04 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 05 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:41