StoryEditor

Hľadá sa kvalitný a originálny dizajn

30.04.2007, 00:00

Do polovice júna tohto roku sa môžu domáci i zahraniční dizajnéri, ktorí spolupracujú so slovenskými výrobcami, ale aj zahraniční, spolupracujúci s dizajnérmi zo Slovenska, prihlásiť do ôsmeho ročníka súťaže o Národnú cenu za dizajn 2007.
"Chceme ukázať, spropagovať a oceniť vynikajúce dizajnérske práce, ktoré vznikli v spolupráci s výrobou či iným klientom," objasňuje hlavný cieľ tajomníčka súťaže Národná cena za dizajn Margita Michlíková. Riaditeľka Slovenského centra dizajnu Katarína Hubová vidí význam súťaže aj v tom, že je jedinou platformou, ktorá mapuje naše firmy zhotovujúce slovenské priemyselné výrobky. Napriek tomu sa netají tým, že na slovenskom trhu vládne v oblasti dizajnu dosť veľká disproporcia: čím má výrobok z hľadiska dizajnu vyššiu kvalitu, tým ťažšie sa predáva ako konzumný produkt.
Slovenské centrum dizajnu spolu s rezortmi kultúry, hospodárstva a školstva vyhlásili tento rok súťaž v troch kategóriách. Do súťaže o Národnú cenu za dizajn v kategórii Produktový dizajn možno prihlásiť výrobok alebo sériovo vyrábané zariadenie. O cenu za Komunikačný dizajn sa môžu uchádzať autori produktov grafického dizajnu, digitálnych technológií alebo obalov na produkt. Práce, ktoré prihlasovatelia predložia, však nemôžu byť staršie ako dva roky od vypísania súťaže.
Študenti dizajnu môžu do kategórie vyhradenej mladým nádejným tvorcom prihlásiť návrhy z oblasti produktového alebo komunikačného dizajnu, ktoré vytvorili na pôde vysokej školy s výučbou dizajnu, ako semestrálne, bakalárske alebo magisterské práce.

Viac informácií o súťaži na www.sdc.sk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 17:40