Častou podmienkou požičovní je kreditná karta. Skúsenosti sa líšia. Niektorí ľudia tvrdia, že im v požičovni prešla aj embosovaná debetná karta, iní kreditku jednoducho „neukecali“, zvlášť v USA. V každom prípade kreditnú kartu pre tento účel možno len odporučiť - požičovňa na nej totiž zablokuje finančnú čiastku na kauciu. To urobí, aj keď už máte vopred zaplatené - je to poistka na uhradenie prípadných škôd. No a je vždy lepšie, keď zablokuje peniaze banke než vám. Proste si na tú kauciu požičiate, a keď auto nepoškodíte, požičovňa vám ju vráti a pôžička bude vďaka bezúročnému obdobiu bezplatná.Pexels
StoryEditor

Bezhotovostné platby prevalcujú hotovosť o 50 rokov

12.11.2018, 16:05
Bezhotovostné platby nikdy úplne nevymažú hotovosť z nášho bežného života, avšak to, čo ovplyvní budúcnosť bezhotovostných platieb sú vzdelávanie verejnosti,  moderné technológie a spôsoby ich využitia.  

Až 60 percent platieb je vykonaných v hotovosti. Slovensko patrí ku krajinám, kde počet bezhotovostných transakcií neustále rastie. „Výraznejšie je to najmä pri bezkontaktných platbách a to aj vďaka transakciám, ktoré sú realizované mobilom,“ povedal Rastislav Vallo, predseda Združenia pre bankové karty.

S jeho názorom súhlasí aj Martin Peter, riaditeľ Centra pre finančné inovácie Ministerstva financií. Ten uvádza, že na Slovensku sa ľudia neboja používať na platenie moderné technológie. „Naša krajina je považovaná za akési laboratórium moderných technológií. V ako prvej sa tu zaviedli bezkontaktné platby či platby mobilom.“

Platby v hotovosti
Podľa odborníkov, ktorí vystúpili na konferencii Deň bez hotovosti, bude trvať minimálne 50 rokov, kým sa používanie bezhotovostných platieb zvýši tak, že to presiahne platby v hotovosti. Pokrok bude závisieť od technológií a moderných nástrojov.

„Príkladom je Švédsko, kde sa dnes uvažuje o zavedení národnej virtuálnej meny. Toto môže byť jedna z ciest,  dodal na akcii Martin Peter. Kľúčové sú investície do vzdelávania a spolupráca s vládou. „Aby počet bezhotovostných transakcií mohol rásť, musia sa skvalitňovať služby a musí rásť ich ponuka pre občanov a podnikateľov,“ priblížila Cecilia Akerman, riaditeľka pre rozvoj bezhotovostných ekosystémov v spoločnosti Mastercard.

„Projekty na rozvoj bezhotovostnej ekonomiky musia zaujať ľudí aj obchodníkov. Iba tak budú mať vplyv na rast hospodárstva krajín či potieranie šedej ekonomiky,“ zdôraznil Marcel Gajdoš, riaditeľ Visa pre Slovensko a Česko. 

Finančná gramotnosť 
Všetko stojí a padá na vzdelávaní. Odborníci sa zhodujú na tom, že vzdelávanie finančnej gramotnosti by sa malo zaviesť už v čo najskoršom veku. Avšak k bezhotovostnej platbe treba viesť aj starších ľudí. „Staršia generácia ľudí na to nie je zvyknutá a má obavy zo zneužitia.

Tu by mali zasiahnuť aj vlády krajín. Rovnako, ako hovoria o nebezpečenstve alkoholu za volantom, by mali hovoriť aj o vzdelávaní verejnosti k financiám a bezhotovostnému plateniu,“ dodal Geronimo Emili, prezident asociácie CashlessWay.

Kartové spoločnosti
Deň bez hotovosti je projekt, ktorý na Slovensku rozbieha Združenie pre bankové karty. Partnermi sú ministerstvo financií, kartové spoločnosti Mastercard a Visa a technologický gigant Samsung či konferencie Hospodárskych novín.

Cieľom je posunúť našu krajinu k svetovým trendom bezhotovostných, mobilných, či online transakcií. To znamená aj väčšiu ochranu našich peňazí. Združenie pre bankové karty pôsobí na slovenskom trhu od roku 1994. Ide o dobrovoľnú, neziskovú a jedinú platformu, ktorá združuje banky a nebankové subjekty. V súčasnosti má 22 riadnych členov, z toho je 11 bánk a 11 nebankových subjektov.   

Aké auto si môžete dovoliť?

01 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne 05 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:14