StoryEditor

Nenechajte sa obrať o svoj majetok

13.11.2018, 23:00
Prišli ste o pozemok alebo váš manžel zadlžuje rodinu? Neodkladajte riešenie. Konajte včas a využite všetky právne páky, ktorými ochránite svoje vlastníctvo.

1. Manžel predal byt
Manželka prišla o byt bez toho, aby podpísala kúpnu zmluvu. Úrad geodézie, kartografie a katastra tvrdí, ak sú na liste vlastníctva ako vlastníci zapísaní obaja manželia vo veľkosti spoluvlastníckeho podielu 1/1, teda ak ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov, nie je to možné. „Ak sú bezpodieloví spoluvlastníci nehnuteľnosti predávajúci, na kúpnej zmluve sa vyžaduje ich úradne osvedčený podpis,“ upozorňuje úrad. Hoci predaj nehnuteľnosti bez súhlasu manželky je neplatným úkonom, neplatným je len relatívne, tvrdí advokát Marek Hraška. „Znamená to, že kým manželka neplatnosť predaja aktívne nenamietne, považuje sa predaj za platný,“ objasňuje.

Ako sa brániť:
Ak k takej situácii predsa len došlo, musí sa podľa advokáta manželka obrátiť na súd do troch rokov, odkedy došlo k podpisu kúpnej zmluvy, a namietať neplatnosť prevodu nehnuteľnosti. Potom by ju mala získať naspäť.

2. Pripravený o pozemok vydržaním
Po čase zistíte, že pozemok, ktorý ste mali, zrazu na liste vlastníctva nie je. Ako bývalý vlastník ste na katastrálnom úrade zistili, že nový majiteľ ho nadobudol vydržaním. Môže k tomu dôjsť, pripúšťa Marek Hraška. „Splnené musia byť zákonom predpokladané podmienky, a to o nehnuteľnosť sa musí dotyčná osoba starať ako o vlastnú, musí ju mať v držbe viac ako 10 rokov a musí byť v dobrej viere, že nehnuteľnosť je jej.“ Niečo takéto sa podľa advokáta môže udiať najmä pri pozemkoch vzdialených od obývaných oblastí. Na prvý pohľad sa môže zdať, že vydržanie je jednoduché, nie je to však tak.


Ako sa brániť: Ak pôvodný vlastník zistí po rokoch, že mu niekto vydržaním zobral majetok, musí sa obrátiť jedine na súd. „Ten rozhodne, či k vydržaniu skutočne došlo alebo či je vlastníkom nehnuteľnosti stále pôvodný vlastník,“ radí Hraška.

3. Rodičia darovali byt
Darovacou zmluvou prešlo vlastníctvo bytu z rodičov len na jedno z viacerých detí. Bola to ich slobodná vôľa, keďže ako vlastníci môžu naložiť so svojím majetkom, ako uznajú za vhodné. Oplatí sa ostatným potomkom o byt bojovať a napadnúť úspešne darovaciu zmluvu na súde? „Darovanie sa dá napadnúť. Oplatí sa to vtedy, ak by bolo vyslovene neplatné. Prevod bytu však skúma a zapisuje katastrálny úrad, preto sa na jeho neplatnosť nemôžeme veľmi spoliehať. Inak by prevod bytu nebol ani len zapísaný,“ vraví Marek Hraška.

Rada advokáta: Ak sa však zvyšní súrodenci cítia ukrátení, môžu (až) po úmrtí rodiča alebo rodičov v dedičskom konaní upozorniť, že jeden zo súrodencov dostal byt. „Hodnota takéhoto neobvyklého daru sa následne vo väčšine prípadov započíta na hodnotu dedičského podielu obdarovaného dediča. Zjednodušene povedané, obdarovaný súrodenec by mal dostať z dedičstva menej o hodnotu daru, ktorý dostal ešte počas života rodiča alebo rodičov,“ vraví Hraška.

4. Predaj bez vedomia vlastníka
Niekto bez vedomia vlastníka nehnuteľnosť predal. Nie vždy pôjde o trestný čin. Ako totiž vysvetľuje advokát Hraška, aj predávajúci môže byť odôvodnene presvedčený, že on je vlastníkom nehnuteľnosti. „Napríklad, ak v katastri nehnuteľností je uvedený ako jej vlastník. Ak však ide o osobu, ktorá dobre vie, že nehnuteľnosť nevlastní, ale predá ju inej osobe, ktorá ju v dobrej viere kúpi, vtedy už ide o podvod.“

Ako sa brániť: Skutočný vlastník sa musí obrátiť opäť len na súd a žiadať, aby všetky vykonané prevody nehnuteľností preveril a rozhodol, či sú platné a kto je teraz právoplatným vlastníkom nehnuteľnosti. „Ak by došlo k podvodu, je, samozrejme, potrebné oznámiť to aj orgánom činným v trestnom konaní,“ upozorňuje Hraška.

5. Prišiel o možnosť odkúpiť podiel
Majiteľ spoluvlastníckeho podielu na poľnohospodárskom pozemku nemal možnosť odkúpiť podiel, lebo spol...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:06:00 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 02 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 05 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 19:17