StoryEditor

Pripravte sa na daňové priznanie

06.02.2007, 23:00
Dane. urobte si poriadok s príjmovými dokladmi, faktúrami, pokladničnými dokladmi, a bankovými výpismi.

Blíži sa termín odovzdania daňového priznania a teda je už najvyšší čas rozmýšľať nad tým, ako ho tento rok urobiť bez stresov a tak, aby sme na daniach čo najviac ušetrili. Živnostníci, ktorí nie sú platcovia DPH, môžu účtovníctvo urobiť jednorazovo na konci roka. Neplatcu DPH môže daňový úrad kontrolovať až po daňovom priznaní, skôr nemá dôvod, nemá totiž čo kontrolovať. "Pri daňových priznaniach sa držím jednej zásady, nerobím daňové priznanie tomu, komu som neviedol účtovníctvo. Je to totiž veľmi rizikové, ak neviem detailne, čo je v účtovníctve, ľahko sa môžem dopustiť chyby," hovorí Viktor Staník, podnikateľ, ktorý robí podvojné a jednoduché účtovníctvo.
Najprv je potrebné zhromaždiť údaje
Ak podnikateľský subjekt neviedol účtovníctvo v priebehu roka, pred daňovým priznaním je potrebné najprv zhromaždiť údaje. Najdôležitejšie sú príjmové doklady, čiže vystavené faktúry, pokladničné doklady, bankové výpisy, prípadne aj doklady týkajúce sa registračnej pokladnice. Bankové výpisy je potrebné usporiadať podľa časovej postupnosti, čísla výpisu a skontrolovať úplnosť. Dôležité je číslovanie faktúr, ak sa nejaká stratí, je jednoduchšie to zistiť.
Dôležité zákony
Daňové priznanie môže podať aj daňovník, ktorý ho nemá zo zákona povinnosť podať a to vtedy, keď je to preňho výhodné a daňový úrad mu bude musieť preplatok na dani vrátiť. Pri priznávaní zdaniteľných príjmov sa musíte riadiť podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov a zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov.
Daňové priznanie musíte podať: (§ 32)
1. ak ste za zdaňovacie obdobie dosiahli príjmy presahujúce 45 408 korún, polovicu nezdaniteľnej sumy, *
2. vykázali daňovú stratu,
3. dosahli len príjmy zo závislej činnosti, ktoré presahujú 45 408 korún a sú od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane a ani zahraničným platiteľom dane podľa § 48,
4. mali príjmy zo zdrojov v zahraničí, okrem zákonom uvedených prípadov (§ 32 ods. 4),
5. ak nemožno z týchto príjmov zraziť preddavok na daň podľa § 35 zákona o dani z príjmov,
6. ak ste nepožiadali zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo ste ho požiadali, ale nepredložili potrebné doklady na ročné zúčtovanie, alebo ste povinný zvýšiť základ dane z dôvodu, že neboli splnené podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 5 až 7,
7. ak zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, urobil ročné zúčtovanie, ale vy ste mali príjmy zo závislej činnosti (§ 5) od viacerých zamestnávateľov, pričom ste zamestnávateľovi, ktorý vám robil ročné zúčtovanie, nepredložili doklady od každého zamestnávateľa,
8. ak ste mali aj iné druhy príjmov, ak neboli od dane oslobodené ( § 6 až 8), okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou
Daňové priznanie nemusíte podať
1. vaše príjmy nepresiahli 45 408 korún
2. máte len príjmy zo závislej činnosti a nevznikla vám povinnosť podania daňového priznania (§ 32 ods. 2)
3. máte len príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou (§ 43)
4. máte len príjmy od zahraničného zastupiteľského úradu SR
5. máte len príjmy zo závislej činnosti plynúce zamestnancom Európskych spoločenstiev alebo ich orgánov
6. máte len príjmy, ktoré sú od dane oslobodené.

Daňovník, ktorý podáva daňové priznanie, je povinný uviesť v tomto daňovom priznaní okrem výpočtu daňovej povinnosti aj osobné -- priezvisko, meno, titul, rodné číslo, adresu trvalého pobytu alebo adresu bydliska, ak ide o daňovníka, ktorý sa na území Slovenskej republiky obvykle zdržiava, a to ulica, číslo, poštové smerové číslo, obec, štát, priezvisko, meno a rodné čísla osôb, na ktoré daňovník uplatňuje zníženie základu dane (§ 11 ods. 1 písm. b) zákona) a daňový bonus (§ 33 zákona). Okrem týchto údajov môže daňovník v daňovom priznaní uviesť aj číslo telefónu a faxu.
Ak daňové priznanie podáva za daňovníka zákonný zástupca, právny nástupca alebo zástupca, uvedie v daňovom priznaní všetky už spomínané osobné údaje o daňovníkovi, za ktorého podáva daňového priznanie a svoje osobné údaje.
Predĺženie termínu na podanie priznania
Daňové priznanie podľa § 49 ods. 2 zákona o dani z príjmov podáva daňovník do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. V musíte podaž daňové priznanie za rok 2006 do 2. apríla.
Správca dane môže na žiadosť daňovníka alebo na vlastný podnet predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najdlhšie do 30. júna roka nasledujúceho po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Ak sú súčasťou príjmov v daňovom priznaní aj príjmy zo zahraničia, môže správca dane predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najviac o šesť mesiacov. O predĺženie lehoty na podanie daňového priznania treba požiadať najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania stanovenej v § 49 ods. 2 zákona o dani z príjmov.
Čo keď daňovník zomrie
Ak daňovník zomrie, daňové priznanie za príslušnú časť roka je povinný podať dedič. Ak je dedičov viac, podáva daňové priznanie ten, ktorému to vyplynie z dohody dedičov. Ak sa nedohodnú, ktorý z nich priznanie podá, určí ho správca dane. Ak je dedičom Slovenská republika, daňové priznanie sa nepodáva. Ak nie je známy dedič alebo dedič zomrie, podá daňové priznanie zástupca ustanovený správcom dane. Daňové priznanie sa podáva do troch mesiacov po úmrtí daňovníka alebo po ustanovení zástupcu, pričom správca dane môže túto lehotu na žiadosť dediča predĺžiť, ak žiadosť dedič podá najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania podľa tohto odseku. V lehote na podanie daňového priznania je daňovník povinný daň aj zaplatiť.
Kde treba podať priznanie
Priznanie s prílohami je potrebné predložiť správcovi dane miestne príslušnému podľa § 3 zákona o správe daní a poplatkov. Miestna príslušnosť sa u fyzickej osoby riadi jej trvalým pobytom. Fyzické osoby, ktoré na území Slovenskej republiky nemajú trvalý pobyt, ale sa tu obvykle zdržujú, daňové priznanie predkladajú daňovému úradu, v ktorého územnom obvode sa zdržujú najviac dní v roku.
U fyzických osôb, ktoré na našom území nemajú trvalý pobyt ani sa tu obvykle nezdržujú, je miestne príslušný Daňový úrad Bratislava I.
Opravné a dodatočné priznanie
Podľa § 39 zákona o správe daní daňovník môže pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania podať opravné priznanie, pričom na predchádzajúce priznanie sa v daňovom konaní neprihliadne.
Ak daňovník zistí po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania, že jeho daňová povinnosť má byť vyššia, resp. nižšia ako bola ním priznaná alebo správcom dane vyrubená, je povinný do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení podať dodatočné priznanie.

* 50 % sumy podľa § 11 ods. 1 písm. a) zákona o dani z príjmov -- nezdaniteľná časť -- do tejto sumy sa nezahŕňajú príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou (§ 43 ZDP) a jej zrazením je splnená daňová povinnosť daňovníka alebo si daňovník neuplatní postup, pri ktorom považuje daň vybranú zrážkou za preddavok na daň, ktorý si odpočíta od svojej daňovej povinnosti.

Ako vypočítať daň
Daň fyzickej osoby
-- zo základu dane zníženého o daňovú stratu a o nezdaniteľné časti základu dane (§ 11) vypočítame daň 19 %.
Príjmy zo zahraničia
Ak máte príjmy zo zahraničia, vypočítate si daňovú povinnosť tak, že použijete metódu vylučujúcu dvojité zdanenie toho istého príjmu. Použijete metódu vyňatia alebo zápočtu. Základ dane je súčtom čiastkových základov dane podľa jednotlivých druhov príjmov (§ 5 až 8).
Príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo z prenájmu
Na zistenie základu dane treba použiť ustanovenie § 17 až 29 zákona o dani z príjmov, a to v prípade, ak daňovník uplatňuje výdavky v rámci jednoduchého alebo podvojného účtovníctva.
Paušálne výdavky
Ak nie ste platiteľom DPH, alebo ste platiteľom DPH len časť zdaňovacieho obdobia, môžete siuplatniť výdavky vo výške 40 % z úhrnu príjmov z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti. Ak máte príjmy len z remeselnej živnosti (príloha č. 1 živnostenského zákona) môžete si odpočítať výdavky vo výške 60 %. Ak máte príjmy z prenájmu, môžete si uplatniť výdavky vo výške 40 % z týchto príjmov.
Ak sa rozhodnete pre paušálne výdavky, v sumách výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky daňovníka okrem zaplateného poistného a príspevkov, ktoré ste povinný platiť, ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach. Toto poistné a príspevky si môžete uplatniť v preukázanej výške. Počas uplatňovania výdavkov týmto spôsobom musíte viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:03