StoryEditor

Výtvarné dielo s vlastnou filozofiou

26.08.2003, 00:00
"Osudy výtvarného umenia dvadsiateho storočia sú veľmi pestré. Toľkokrát sa vybralo po rôznych cestách a neraz zablúdilo. Myslím si však, že žiadna z týchto ciest nebola zbytočná. Nebola slepou uličkou, vždy sme niekam dospeli, zmúdreli, zahodili prebytočné veci a pobrali sa ďalej," hovorí akad. maliar Ján Ilavský. Už iba do budúceho utorka potrvá výstava v priestoroch Galérie Slofa na bratislavskom Námestí SNP výstava Don Quijote a dnešok, na ktorej vystavuje spoločne so dcérou Svetlanou Ilavskou.
Ján Ilavský (1924) sa narodil v Spišských Vlachoch, v prvej polovici päťdesiatych rokov vyštudoval na bratislavskej VŠVU na oddelení figurálnej a portrétnej maľby. Od jeho prvej samostatnej výstavy v Poľsku uplynulo tridsať rokov, až dodnes sa na voľnej nohe venuje maľbe, kresbe a tvorbe pre architektúru.
Ilavského dielo má v kontexte slovenského výtvarného umenia 20. storočia ojedinelý a unikátny charakter, podnety výtvarnej moderny rozvíja s osobitým rukopisom. Ako konštatuje kurátor výstavy Ľuboslav Moza, jeho dielo je okrem výtvarných kvalít zároveň filozofiou, zamyslením súčasnosti a víziou budúcnosti. Ak chceme jeho tvorbu zhrnúť do jednej vety, celý život maľuje figúry a krajinu, expresívny charakter zvýrazňujú pretiahnuté postavy, príznačná je bohatá, často tlmená farebnosť. Don Quijote v názve aktuálnej výstavy vyjadruje mnohé, reálny život aj život vo fantázii, krásu aj hlúposť sveta, protiklady dobra a zla, klamstvo reality aj šťastie naivity.

Trnavské trienále plagátu
Grafickú tvorbu takmer päťsto umelcov zo štyridsiatich krajín sveta predstaví od 5. do 23. septembra výstava prác z medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava. Výstava z 5. ročníka prestížneho stretnutia profesionálnych i začínajúcich grafických dizajnérov bude inštalovaná v trnavskej Galérii Jána Koniarka. Spolu 1 124 diel vystavia na ploche približne 1 200 štvorcových metrov autori z takmer všetkých európskych krajín, USA, Ázie, Brazílie a Mexika. Zo zahraničnej tvorby je najpočetnejšie zastúpená tvorba ázijských štátov, najmä z Japonska a Číny. Po prvýkrát sa na súťaži zúčastnia autori z Bosny a Hercegoviny, Iránu, Írska a Spojených arabských emirátov. Slovensko zastupuje šestnásť profesionálnych autorov a vyše šesťdesiat študentov výtvarných škôl. Novinkou je premenovanie hlavnej ceny na Cenu Andyho Warhola, ktorého tvorba symbolicky spája Slovensko s ostatným svetom a zároveň spája reklamný dizajn a klasické umenie. V rámci Trienále plagátu Trnava budú výstavy najlepších svetových grafických prác z posledných troch rokov aj v Bratislave. Súčasnému plagátu bude venovaná aj séria sprievodných akcií - prednášok, workshopov či happeningov. Osobitným podujatím trienále bude výstava členov poroty. Okrem ceny Andyho Warhola, ktorá nahradí doterajšiu hlavnú cenu Grand prix, budú od 4. septembra známi aj nositelia troch hlavných cien v kategórii profesionálov a v kategórii študentov. Viac informácií o Trienále plagátu Trnava ponúka stránka www.gjk.sk. (SITA)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:26