StoryEditor

Firemné autá treba priznať elektronicky

08.01.2019, 23:00
Autor:
kokkok
V najbližších dňoch dostanú do elektronickej schránky predvyplnené tlačivá tí, ktorí už aj vlani podávali daňové priznanie k dani z motorových vozidiel. Podať priznanie a zaplatiť túto daň je potrebné do konca januára.

Vypĺňanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel bude pre približne 160-tisíc daňovníkov jednoduchšie aj tento rok. Dostanú do svojich aktivovaných elektronických schránok už predvyplnené tlačivá. Tie musia skontrolovať, doplniť aktuálne údaje a do konca januára podať. Týka sa to tých, ktorí majú aktívnu elektronickú schránku na portáli Finančnej správy a zároveň minulý rok podali daňové priznanie k tejto dani za zdaňovacie obdobie 2017. Nováčikovia sa s priznaním musia potrápiť sami. Podáva sa už len elektronicky a týka sa to už aj živnostníkov. Tí ešte vlani mohli využiť papierové tlačivá.

Doplňte zmeny
„Automaticky vygenerované dáta z informačného systému si nájdu daňovníci priamo v osobnej elektronickej schránke na portáli Finančnej správy,“ informovala prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergerová. Na tomto daňovom priznaní bude vypočítaná aj aktuálna sadzba dane. „Ak sa nič oproti minulému roku nemenilo, daňovník údaje len skontroluje a daňové priznanie následne podá. Týmto proklientskym opatrením chceme zjednodušovať plnenie si povinností našich daňových subjektov,“ podčiarkla Wittenbergerová.

Dáta skontrolujte
Predvyplnené tlačivá si daňovníci nájdu vo svojej osobnej internetovej zóne na portáli Finančnej správy priamo v časti prijaté dokumenty. Dokument obsahuje všetky ich identifikačné údaje, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj výpočet dane. Treba ho ešte skontrolovať a doplniť aktuálne údaje pre nové zdaňovacie obdobie 2018. Teda tie, ktoré nemohli byť v predvyplnenom priznaní zohľadnené a zaznamenané, keďže neboli spracované v daňovom priznaní za predchádzajúce zdaňovacie obdobie. Následne treba daňové priznanie podať, a to aj vtedy, ak by ste predvyplnené tlačivo neupravovali.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-06-15 10:12:53 - Feat.: - Title: Po absolvovaní školy nemusíte štátu všetko hlásiť. Patria sme iba tieto výnimky 04 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 05 - Modified: 2023-03-27 14:02:09 - Feat.: - Title: Ak bývate v paneláku a máte problém, obráťte sa na správcu domu. Čo je jeho úlohou?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:15