StoryEditor

Príspevok na opatrovanie by mal rásť

09.01.2019, 23:00
Ľudia so zdravotným postihnutím potrebujú pre svoj život rôzne pomôcky. Pozrite si, ako požiadať o preukaz ŤZP či o rôzne príspevky, na ktoré máte nárok.

Odpovedá Barbora Petrová, tlačový a komunikačný odbor ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Funkčná porucha
Kedy sa človek považuje za osobu s ťažkým zdravotným postihnutím?
Za osobu s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje fyzická osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 percent. Ide o nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností fyzickej osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov. Sociálnym dôsledkom ťažkého postihnutia je znevýhodnenie, ktoré má chorá osoba v porovnaní s osobou bez zdravotného postihnutia rovnakého veku, pohlavia a za rovnakých podmienok, a ktoré nie je schopná z dôvodu svojho postihnutia prekonať sama.

2. Sociálny dôsledok
O čo všetko môže žiadať ŤZP osoba v rámci kompenzácie svojho zdravotného stavu?
Kompenzácia sociálnych dôsledkov pri ťažkom zdravotnom postihnutí je zmiernenie alebo prekonanie sociálneho dôsledku poskytovaním peňažných príspevkov alebo sociálnych služieb. Za kompenzáciu sa považuje aj osobitná starostlivosť podľa zákona o sociálno-právnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Cieľom poskytovania kompenzácie a vyhotovovania preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom a parkovacieho preukazu pre takúto osobu je podpora sociálneho začlenenia do spoločnosti. Sociálne dôsledky sa kompenzujú v oblasti mobility a orientácie, komunikácie a zvýšených výdavkov na diétne stravovanie. Zároveň sa kompenzujú aj výdavky súvisiace s hygienou alebo opotrebovaním šatstva, bielizne, obuvi a bytového zariadenia, so zabezpečením prevádzky osobného motorového vozidla a so starostlivosťou o psa so špeciálnym výcvikom. V neposlednom rade sa kompenzuje aj obmedzená schopnosť sebaobsluhy alebo strata schopnosti sebaobsluhy. Vyhotoveniu preukazu, parkovacieho preukazu alebo poskytnutiu peňažného príspevku predchádza individuálne posúdenie. Posudková činnosť môže byť lekárska alebo sociálna.


3. Kúpa a používanie pomôcky
Štát pomáha hendikepovaným príspevkami na rôzne pomôcky pre každodenný život. Ktoré sú to?
Postihnutá osoba môže žiadať o peňažný príspevok na kúpu pomôcky, na výcvik jej používania alebo na jej úpravu. Za pomôcku sa považuje vec, technologické zariadenie alebo jeho časť, ktoré umožňujú postihnutej osobe vykonávať činnosti, ktoré by bez ich použitia nemohla vykonávať sama alebo by to bolo spojené s nadmernou fyzickou záťažou alebo neúmernou dĺžkou trvania činnosti. Môže ísť aj o špeciálny softvér alebo aktualizáciu softvéru, ktoré umožňujú postihnutému používať počítač a iné technické zariadenia. Peňažný príspevok sa tiež vypláca na osobné motorové vozidlo, ale iba na účely výcviku jeho používania, a na psa so špeciálnym výc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 12:33:03 - Feat.: - Title: Pri žiadosti o opatrovanie sa posudzuje nielen zdravotný, ale aj sociálny stav 02 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 03 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze 04 - Modified: 2024-03-12 16:30:00 - Feat.: - Title: Trenčianskej nemocnici chýba 65 sestier, nových kolegov lákajú na 5-tisícový príspevok 05 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová podpora pre nezamestnaných: kto, kedy a v akej forme dostane dávku vo výške takmer 90 eur mesačne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:58