StoryEditor

Účtujte po novom aj storno výdavky

14.01.2019, 23:00
Štát pripravil opatrenia v účtovníctve. Rovnako sa zmenil zákon o dani z pridanej hodnoty. Koho a ako sa dotknú zmeny, vysvetľujú odborníci.

Odpovedá Miroslava Kvočáková, spoločnosť Tpa Tax

1. Postup pri ocenení
Ministerstvo financií na sklonku minulého roka upravilo niektoré postupy pri účtovaní. Ktorých podnikateľských subjektov sa táto zmena týka?
Od 1. novembra 2018 bolo zákonne spresnené, ako postupovať pri ocenení a účtovaní virtuálnych mien. Uvedená novinka v účtovaní sa týka všetkých subjektov, ktoré nejakým spôsobom nadobudnú virtuálnu menu, či už účtujú v jednoduchom alebo podvojnom účtovníctve. Subjekty účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva čaká od 1. januára 2019 niekoľko ďalších zmien.

2. Podvojné účtovníctvo
O aké zmeny pri účtovaní virtuálnej meny konkrétne ide? Ako sa prejavia v praxi?
V podvojnom účtovníctve virtuálnu menu považujeme za krátkodobý finančný majetok. Virtuálna mena, služba a majetok nadobudnuté výmenou za virtuálnu menu sa oceňujú ku dňu nadobudnutia reálnou hodnotou. Reálnu hodnotu virtuálnej meny na tieto účely predstavuje trhová cena, ktorá sa zisťuje spôsobom určeným účtovnou jednotkou zo zvoleného verejného trhu s virtuálnou menou. Na ocenenie úbytku virtuálnej meny sa použije spôsob ocenenia aritmetickým priemerom alebo metódou first in first out. Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa virtuálna mena nepreceňuje na reálnu hodnotu.

3. Virtuálna mena
Čo sa týka jednoduchého účtovníctva, hovoríte o viacerých novinkách. Môžete ich uviesť?
V jednoduchom účtovníctve okrem účtovania virtuálnych mien došlo k zmenám aj v mnohých ďalších oblastiach. Nové postupy sa musia uplatňovať napríklad v doplnení výdavkov, ktoré sa účtujú ako ostatné výdavky, v účtovaní poskytnutých peňažných prostriedkov záložcovi a v oddelenom účtovaní príjmov a výdavkov v účtovnej jednotke, ktorá je poskytovateľom sociálnej služby.


4. Dlhodobý majetok
V ktorých ďalších oblastiach treba rátať s novými postupmi účtovania v tomto roku?
Zmeny na základe opatrení sa dotknú aj účtovania v knihe dlhodobého majetku, v knihe účet v banke a pokladničnej knihe, účtovania sociálneho fondu, výdavkov spojených s vlastným chovom zvierat, zľavy z ceny poskytnutej k uhradeným zásobám a účtovania vzájomného zápočtu pohľadávok. Ďalej sem patrí účtovanie pohľadávok u záložnéh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:17