StoryEditor

Na čo máte nárok, ak sa pošmyknete na neupravenom chodníku?

18.01.2019, 23:00
Ak sa pri pošmyknutí na ľade na neupravenom chodníku zraníte, máte možnosti odškodnenia od správcu komunikácie, ktorý zanedbal svoje povinnosti.

Počas tejto zimnej sezóny po prvý raz začína platiť zmena v povinnosti odhrabávať snehom zasypané chodníky. Po novom už za udržiavanie schodných chodníkov, odstraňovanie ľadu z ich povrchu a odhrabanie snehu nezodpovedajú majitelia okolitých domov či bytoviek, ale správca komunikácie. Tým bývajú obec či mestské časti. Ak sa kvôli zlému stavu zimnej údržby chodníka zraníte a viete to preukázať, máte nárok na odškodnenie.

Sneh už neodpratáva vlastník

Donedávna zostávala povinnosť upraviť chodníky pre ich domami a panelákmi na pleciach vlastníkov týchto nehnuteľností. A to napriek tomu, že chodníky nie sú súčasťou ich majetku, ani časťou samotnej nehnuteľnosti. Od jari minulého roka platí novela, ktorá zásadne upravila povinnosti tých, ktorí sa musia o chodníky starať. „Táto zmena je účinná od mája roka 2018,“ približuje zmenu advokát Milan Ficek. „Zrušila sa ňou nezmyselná právna úprava, ktorá prikazovala osobám, ktoré neboli vlastníkmi chodníkov, aby sa starali o priľahlú nehnuteľnosť k ich domu,“ vysvetľuje Ficek. Občania, ktorí sa donedávna museli starať o čistotu a bezpečnosť chodníkov tak budú mať o jednu povinnosť menej. Tá sa prenáša na plecia obcí.

Odborníci v minulosti vyjadrili názor, že majitelia nehnuteľností by mali byť zodpovední za udržiavanie bezpečnosti na svojich pozemkoch. Zákonná úprava, podľa ktorej sa však vlastníci nehnuteľností musia starať o chodníky alebo dokonca cesty, ktoré iba susedia s ich pozemkami, bola dlhšiu dobu terčom kritiky. Prechod povinností od majiteľov na obce tak právnici hodnotia pozitívne. „Určite hodnotím tento krok ako správny a v súlade s Ústavou Slovenskej republiky,“ hovorí advokát Ficek. „Hoci je možné predpokladať zvýšené náklady na starostlivosť o chodníky pre správcov komunikácie,“ dodáva Ficek.

Ťažkosti spôsobuje mestám a mestským častiam, ktoré sú za zimnú údržbu zodpovedné aj nevysporiadané vlastnícke vzťahy k mnohým chodníkom. Hlavné mesto Bratislava už dokonca avizovalo, že nebude schopné udržiavať všetky chodníky v adekvátnom stave. Problémom okrem personálnych a finančných možností sú aj nejasné majetkové vzťahy. „Je stále 400 úsekov chodníkov a ciest, ktoré nemajú jasného majiteľa. Je to problém mesta i mestských častí," uviedol novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Na čo máte nárok pri zranení
Ak sa naozaj na neupravenom chodníku alebo ceste pošmyknete a zraníte, máte možnosť domáhať sa odškodného. „Pokiaľ by došlo k úrazu na chodníku, ktorý nebol upravený, napríklad v dôsledku pošmyknutia sa na ľade, poškodený občan má právo domáhať sa náhrady škody od správcu komunikácie,“ vysvetľuje Ficek. To na akú formu odškodného máte nárok závisí od viacerých faktorov. Medzi jednotlivé možnosti, za ktoré môžete žiadať odškodné, patria najmä náklady vynaložené na zdravotnú starostlivosť. Právnik upozorňuje na možnosť pýtať si od správcu komunikácie náhradu za spôsobenú bolesť, takzvané bolestné alebo náhradu za účelne vynaložené náklady na zdravotnú starostlivosť.

Pokiaľ máte stabilnú prácu, v ktorej máte pevne stanovený plat, ktorý poberáte každý mesiac v približne rovnakej výške, tak sa vám otvára aj ďalšia možnosť ako znížiť straty na zárobku v prípade dlhodobej práceneschopnosti. Tou je požiadať o náhradu za stratu zárobku, ku ktorej došlo kvôli zraneniu na neupravenom zimnom chodníku.

V prípade, že budete dlhodobo na péenke, zákon myslí aj na vaše budúce dôchodkové nároky. V prípade dlhodobej práceneschopnosti, ktorá by ovplyvnila výšku budúceho dôchodku, máte nárok aj na takzvanú náhradu za stratu na dôchodku. Tá by mala zabezpečiť, aby dlhodobá práceneschopnosť neovplyvnila výšku vášho budúceho dôchodku, ktorý budete v starobe poberať. Poslednou možnosťou, na ktorú právnik v tomto prípade upozorňuje je požadovať náhradu za sťaženie spoločenského uplatnenia. Túto dávku poskytuje sociálna poisťovňa, pokiaľ sa preukážu nepriaznivé následky pre život poškodeného, na uspokojovanie jeho životných a spoločenských potrieb alebo na plnenie jeho spoločenských úloh. Všetky vaše tvrdenia však musíte doložiť a bez pochybností preukázať. Určite si preto odložte lekársku správu, ktorá môže slúžiť ako dôkaz.

Ako si o náhradu zažiadať

Samotný prehľad toho, aké má občan nároky na náhradu rôznej formy škody často nestačí. Dôležité je aj vedieť, akým spôsobom a na ktorý orgán, úrad či inštitúciu sa obrátiť. V prvom rade musíte zistiť kto je zodpovedný za údržbu chodníka, kde ste sa zranili. Za niektoré je zodpovedné mesto, za iné mestská časť a môžu sa vyskytnúť aj špecifické prípady, kedy za údržbu čistoty chodníkov zodpovedá iná inštitúcia.

Právnik odporúča obrátiť sa na zodpovednú inštitúciu prostredníctvom listovej korešpondencie. „Najskôr treba vyzvať túto osobu písomne prostredníctvom doporučeného listu,“ vysvetľuje Ficek. Podľa skúseností z praxe sa zodpovední snažia s poškodenými dohodnúť, lebo potenciálne súdne spory by mohli okrem samotnej náhrady škody, ktorú tak budú musieť vyplatiť aj tak, priniesť dodatočné náklady vo forme súdnych poplatkov a odmien pre advokátov.

Obce alebo mestské časti musia všetky žiadosti starostlivo posudzovať. Najmä ak sa chcú vyhnúť možným zbytočným súdnym sporom. „Správcovia komunikácií majú právne oddelenie alebo externé advokátske kancelárie, ktoré im posudzujú oprávnenosť nárokov žiadateľa,“ uvádza Ficek. V prípade, že ozaj nastane vážnejšie zranenie alebo reálne sťaženie spoločenského uplatnenia, odborníci radia neváhať a pokúsiť sa vymôcť si náhradu. „Preto, ak je preukázané, že ku škode došlo dôsledku toho, že chodník nebol odprataný, je viac ako pravdepodobné že správca komunikácie sa bude chcieť dohodnúť a škodu nahradí, pretože si je vedomý následkov z toho vyplývajúcich,“ uzatvára Ficek.

01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 03 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 04 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 05 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:35