StoryEditor

Čína postupne uvoľní svoju menu

07.06.2005, 00:00
Čína bude postupne uvoľňovať svoju menu jüan tak, aby bol plne konvertibilný. V súčasnosti je jüan fixovaný na americkú menu kurzom 8,28 za dolár. Avšak najvýznamnejší čínski obchodní partneri tlačia, aby tento režim uvoľnila.

Čína bude postupne uvoľňovať svoju menu jüan tak, aby bol plne konvertibilný. "Zmiernime reštrikcie na transakcie tak, aby sme krok za krokom dosiahli plnú konvertibilitu na kapitálovom účte," povedal na konferencii v Pekingu vicepremiér Huang Ju. Čínska mena je totiž voľne zameniteľná len na bežnom účte pri obchode s tovarmi a so službami.
V súčasnosti je jüan fixovaný na americkú menu kurzom 8,28 za dolár. Avšak najvýznamnejší čínski obchodní partneri tlačia, aby tento režim uvoľnila. Huang takisto povedal, že krajina si splní svoje záväzky voči Svetovej obchodnej organizácii a otvorí svoj finančný sektor svetu. Peking podporí zahraničné firmy pri reforme štátnych spoločností. Takisto by mali hrať rolu v rozvoji zaostávajúcich vnútrozemských provincií. Doterajšie bankové reformy pritom podľa jeho slov už priniesli svoje výsledky. "Výnosy aj rizikovosť sa v bankách zlepšujú," citovala agentúra AFP. Krajinu však ešte čakajú ďalšie zásadné zmeny. Musí dokončiť reštrukturalizáciu takých peňažných ústavov ako Bank of China a Industrial and Commercial Bank of China. Vicepremiér však nespresnil detaily tohto plánu.
Včera sa ozval aj najväčší oponent fixovaného jüanu -- Spojené štáty americké. Minister financií John Snow sa v španielskom finančnom denníku Cinco Dias vyjadril, že už menej pochybuje o pripravenosti Číny na reformu. Podľa jeho slov riziká spojené s odkladom vo veľkej miere prevažujú nad obavami z okamžitej reformy. Ako povedal, Číne hrozí prebytok likvidity, vyššia inflácia, veľký prílev špekulatívneho kapitálu a príliš veľa investícií. Flexibilný systém by dodal stabilitu. Denník Financial Times začiatkom minulého týždňa informoval, že americká administratíva sa obrátila v tejto záležitosti aj na neoficiálnych zástupcov. Jedným z nich je známy americký diplomat Henry Kissinger. Ten sa tiež mal pokúsiť presvedčiť čínsku vládu, aby zanechala takúto protekcionistickú politiku.
Snow pripomenul, že nepožaduje okamžitú liberalizáciu. To by bola v tomto momente chyba. "Čo chceme, sú kroky, ktoré by odrážali trhové podmienky a umožnili hladký prechod na úplne voľný kurz," spresnil. Čína bola hlavným bodom pri poslednej správe, ktorú pripravil pre Kongres. V nej americké ministerstvo skonštatovalo, že Čína v súčasnosti nemanipuluje s menou. Obvinenia amerických výrobcov sa pritom týkali zneužitia kurzu v prospech získania neoprávnenej konkurenčnej výhody. Podľa ich názoru je skutočná hodnota jüanu o 40 percent vyššia. Toto podhodnotenie umožňuje Číne zaplaviť USA lacnejším tovarom a mať prebytky v zahraničnom obchode.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 18:47