StoryEditor

Nájom ukončia pozemkové úpravy

23.01.2019, 23:00
Ak ste chceli pozemky, ktoré ste dostali v minulosti do náhradného užívania, obhospodarovať i naďalej, museli ste v minulom roku o to požiadať na okresnom úrade. Po novom majú túto možnosť aj farmári, ktorí nadobudli náhradný pozemok prevodom. O konkrétnych situáciách pri prenajímaní pôdy hovoria experti.

Odpovedá ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

1. Pôvodné rozhodnutie
Kto mohol v minulom roku podať na okresnom úrade návrh na to, aby mohol pokračovať v obhospodarovaní náhradného pozemku?
Osoba, na ktorej meno znelo pôvodné rozhodnutie, musela podať návrh na okresný úrad do konca februára 2018. Všeobecne tiež platilo, že ste mohli kohokoľvek splnomocniť. Ak by návrh splnomocnenie neobsahoval, okresný úrad by vás vyzval, aby ste ho v určenej lehote priložili. Úrady skúmali, či dotyčná osoba ešte žila, či bol na návrhu jej podpis a či bol overený. Ak žila a všetko ostatné bolo tiež v poriadku, osoba plynulo pokračovala v užívaní náhradného pozemku, ktorý dostala v minulosti, avšak vznikol k nemu podnájomný vzťah. Nevolalo sa to však už náhradné užívanie, ale podnájomný vzťah, ktorý je bezplatný, pretože vaše pozemky ostali v užívaní družstva. A vy ste si namiesto nich vybrali podnájomný pozemok. Čiže aj naďalej ste nedostávali tak ako v minulosti nájomné za svoje vlastné pozemky, keďže užívate iné, a vlastník týchto podnájomných pozemkov dostáva naďalej nájomné od družstva alebo agropodniku, s ktorým má nájomnú zmluvu.

2. Katastrálne územia
Čo sa stalo s pozemkami, ktoré boli na území, kde sa už náhradné užívanie skončilo?
Doteraz ukončila pozemkové úpravy len malá časť zo všetkých 3 559 katastrálnych území. V týchto už náhradné užívanie zaniklo, keďže náhradné pozemky boli vyčlenené do pozemkových úprav a vlastníci tam po pozemkových úpravách vstúpili do užívania už vlastných, scelených pozemkov.


3. Legálne užívanie
Ako sa postupuje pri územiach, kde sa pozemkové úpravy ešte nerobili?
Ak tam legálne niekto užíval náhradný pozemok, mohol ho užívať aj ďalej, ak si podal do konca februára 2018 návrh. Ako však upozorňovalo ministerstvo pôdohospodárstva už pred 10 rokmi, v zákone bol paragraf, ktorý hovoril, kedy rozhodnutia o náhradných pozemkoch vydané do 1. januára 2008 strácali platnosť. Nebolo to teda len po tom, keď sa urobili pozemkové úpravy, ale aj v ďalších prípadoch. Jednak vtedy, keď sa začal konkurz na poľnohospodársky podnik hospodáriaci na pôde, na ktorú sa vzťahoval zákonný nájom. Ďalej vtedy, ak došlo k zániku vlastníctva. To znamenalo, že pozemky, za ktoré niekto dostal náhradné, predal, alebo ten, komu boli pridelené, zomrel. Rozhodnutie o pridelení náhradných pozemkov stratilo platnosť aj vtedy, ak pozemky začali užívať dedičia. Tí na nich boli neoprávnene. Ďalšími dôvodmi zániku nároku na užívanie bolo, že pôda sa vyňala z pôdneho fondu, napríklad na výstavbu. Alebo ak bola použitá na iné účely, ako je hospodárenie na pôde. Ale aj vtedy, ak jej užívateľ dostal opakovane pokutu za zaburinenie.

4. Dohoda s družstvom
Od 1. mája 2018 malo byť z...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:58