StoryEditor

Európania a Kórejčania chcú rozdielnych ľudí

30.06.2005, 00:00
Presonálna a poradenská spoločnosť Manpower Slovensko, s. r. o. Bratislava pôsobí na Slovensku od roku 2003 a má dve pobočky v Bratislave, ďalšie v Trnave, Žiline a Košiciach. V Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji mala vlani 1310 zamestnancov dočasne pridelených firmám, čiže svojim klientom. Išlo o výrobu plastov, potravín a služby. Podľa riaditeľa Manpower Slovensko Borisa Lukáča pre správny výber vhodných kandidátov používajú služby psychológov, ktorí dobre poznajú slovenský pracovný trh. Okrem toho spoločnosť používa testy Ultradex, ktoré sú overené viac ako 15 rokov na medzinárodnom trhu práce.

Pri európskych firmách najviac zaváži osobnosť človeka a jeho rastový potenciál. Ak to nový zamestnanec zatají, skúsený manažér to veľmi rýchlo zistí. Ázijské firmy cenia výkon a kvalitu. To je rozhodujúce pre výrobu, napríklad pri automatických linkách. Takéto skúsenosti má riaditeľ personálnej a poradenskej spoločnosti Manpower Slovensko Boris Lukáč. Rozdiel medzi Slovákmi a Kórejčanmi je podľa neho predovšetkým v komunikácii. My sme otvorenejší aj voči nadriadeným, čo podľa ázijskej pracovnej kultúry môže vyznieť ako neúcta. Manpower sa chce podieľať aj pri nábore ľudí pre PSA Peugeot Citroën v Trnave a Kiu pri Žiline. "Je to však problematické, pretože automobilky si robia vlastný nábor zamestnancov. Radi by sme na tom participovali cez naše pobočky v Trnave a Žiline, " poznamenal B. Lukáč.

Zvykáme si na testy
Manpower pôsobí na Slovensku od roku 2003 a má dve pobočky v Bratislave, ďalšie v Trnave, Žiline a Košiciach. V Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji vlani dočasne pridelila svojim klientom 1 310 zamestnancov. Išlo najmä o výrobu plastov, potravín a služby. Podľa Lukáča na výber vhodných kandidátov používajú aj služby psychológov, ktorí dobre poznajú slovenský pracovný trh. Okrem toho spoločnosť používa testy Ultradex, ktoré sú overené viac ako 15 rokov na medzinárodnom trhu práce. "Testy umožňujú identifikáciu silných i slabých stránok v manuálnej zručnosti pracovníkov, najmä vo výrobe. Budúci zamestnanci sú väčšinou zaskočení tým, že sa musia podrobiť testom. Konkrétne sa to prejavilo pri výrobe plastov. Napokon ich zvládli a iba 10 percent z celkového počtu uchádzačov nedostalo prácu," povedala manažérka Manpoweru pre výber zamestnancov Klaudia Osvaldová.

Ušetrený čas i peniaze
Testy pri výbere zamestnancov do dočasného zamestnania šetria firmám čas a peniaze, pričom sa môžu plne spoľahnúť na serióznosť. V rámci personálneho lízingu získajú kompetentných pracovníkov vo výrobe i na stredných stupňoch riadenia. Po overení ich schopností ich môžu prijať do trvalého stavu. Outsourcing je zameraný najmä na personálnu a mzdovú agendu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:17