S financovaním projektu je tiež spojená otázka splácania kúpnej ceny kupujúcimi. Pri bytoch, ktoré ešte nestoja, je obvyklou praxou, že kupujúci spláca kúpnu cenu podľa etapy výstavby. Pri serióznom developerovi je štandardom zloženie rezervačnej zálohy vo výške od 10 do 25 percent z kúpnej ceny. Zvyšok kúpnej ceny je splatný kupujúcim až po kolaudácii projektu. Preto pri developeroch s minimálnou alebo so žiadnou históriou by mali kupujúci dobre zvážiť, koľko finančných prostriedkov zložia vopred a koľko až pri odovzdaní dokončeného a skolaudovaného bytu. V neposlednom rade by mal kupujúci ešte pred podpisom rezervačnej zmluvy investovať do konzultácie s dobrým právnikom, ktorý má skúsenosti s kúpou nehnuteľností. Ten môže kupujúcemu pomôcť nielen identifikovať riziká projektu, ale tiež zabezpečiť, aby rezervačná zmluva neobsahovala pre kupujúceho nevýhodné ustanovenia.Flickr
StoryEditor

Družstvo o nájomnú zmluvu žiada vás

20.02.2019, 23:00
V nájmoch pozemkov sa aj v tomto roku začali uplatňovať zákonné novinky. Náhradný pozemok môžu získať i osoby, ktoré naň v minulosti nárok nemali. O právach a povinnostiach vlastníkov i o tom, čo musí obsahovať nájomná zmluva, hovoria experti.

Odpovedá Martin Vasiľ, advokát a konateľ advokátskej kancelárie Vasiľ, Šimovič & partners:

1. Platnosť zmluvy
Chcel by som začať farmárčiť a už som si vyhliadol aj pozemok, ktorý je možné obhospodarovať. Ako má vyzerať nájomná zmluva?
V platnej zmluve musí byť určenie, označenie zmluvných strán, čiže zmluva musí obsahovať určenie prenajímateľa a nájomcu. Pri fyzickej osobe musíte uviesť meno, priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia a rodné číslo. Pri právnickej osobe nesmie chýbať obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo organizácie. Ďalej musíte uviesť parcelné číslo, výmera a druh pozemku. Ďalšími neodmysliteľnými údajmi sú výška nájomného a jeho splatnosť a aj to, či je zmluva platná na dobu určitú alebo neurčitú. Samozrejme, všetko musí byť dohodnuté písomne.

2. Nájomné a jeho úprava
Je možné platiť za prenajatú pôdu aj každý mesiac, alebo je nutné vyplatiť jej prenájom na dlhšie obdobie?
Pre prenajímateľa má veľký význam úprava nájomného. A to nielen úprava jeho výšky, ale aj určenie splatnosti. Musí byť presne dohodnuté, či sa nájomné platí mesačne, alebo len jednorazovo, napríklad za kalendárny rok. Rovnako je významná aj splatnosť, napríklad, či sa má nájomné platiť dopredu alebo spätne. Vhodné je uviesť aj to, ako má byť nájomné platené. Môže byť totiž hradené bezhotovostne na účet prenajímateľa alebo v hotovosti k rukám prenajímateľa.

3. Zvolené obdobie
S manželom by sme chceli rozšíriť naše podnikanie v poľnohospodárstve, a preto by sme si chceli prenajať ďalšiu pôdu. Na aký čas by sme mali dohodnúť nájom?
Jedným z najpodstatnejších bodov zmluvy pre prenajímateľa poľnohospodárskej pôdy je dĺžka prenájmu. Je len na vás, aký čas chcete na pozemku farmárčiť. Obyčajne sa však preferuje prenájom na dobu určitú s trvaním minimálne desať rokov.


4. Ukončenie biznisu
Mám v prenájme poľnohospodársku pôdu. Momentálne však už chcem svoje podnikanie na nej ukončiť. Môžem ju prenajať ďalšiemu záujemcovi?
Nájomca by mal brať na zreteľ to, či je na zákl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-07-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako získať poľnohospodársku pôdu? Musíte dodržať tento postup 04 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako získate späť pôdu, ktorú má v prenájme družstvo a platí vám za ňu málo? Poradia vám odborníci 05 - Modified: 2023-05-30 09:42:25 - Feat.: - Title: Odchod by stál ťažké milióny, Kožuch a Kvietikovi ľudia priklincovali štátnu agentúru do drahého prenájmu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:57