Pri hľadaní vysnívaného bývania nejde nikdy len o byt samotný, ale samozrejme aj o miesto, kde sa nachádza a jeho okolie. V rámci mesta je na kratšie vzdialenosti bicykel najrýchlejší dopravný prostriedok. Ak je bicyklovanie súčasťou vášho každodenného života, pravdepodobne chcete bývať na mieste, ktoré je v blízkosti vašej práce i voľnočasových aktivít. Presne tak si to zariadila Vlaďa: „Nebývam až tak ďaleko, ale pešo to nie je ani až tak blízko. Príde mi však nemiestne na tak krátku vzdialenosť jazdiť sama autom a zbytočne sa nervovať hľadaním miesta na parkovanie. Bicykel je ideálny spôsob dopravy a cesta do práce na ňom efektívna a pohodlná.“YIT Slovakia
StoryEditor

Ako si zabezpečiť bicykel pred krádežou a kto uhradí škody, ktoré spôsobíte ako cyklista

06.04.2019, 00:00
Autor:
jmejme
Prinášame niekoľko rád, ako si zabezpečiť bicykle pred zlodejmi a ako zmierniť škody, ktoré spôsobí cyklista svojou jazdou.

S príchodom jari už naplno začala cyklistická sezóna, ktorá ponúka príležitosť na cyklojazdy v príjemnom počasí. Bicykel je bežnou športovou výbavou každej rodiny a vedia to aj zlodeji, ktorí si urobili z krádeží výhodný biznis.  Každoročne preto pripomíname niekoľko rád, ako si zabezpečiť bicykle pred zlodejmi ale aj informácie,  ako zmierniť škody, ktoré spôsobí cyklista svojou jazdu na zdraví či majetku iných.

Podľa policajnej štatistiky zmizlo na Slovensku v minulom roku 664 bicyklov, čím zlodeji spôsobili cyklistom škodu vo výške 490 tis EUR. Polícii sa pritom darí objasniť len približne tretinu prípadov. Aj to však znamená len toľko, že sa nájde páchateľ, nie bicykel.

Bicykel uložený doma  alebo v pivnici 

Bicykel už v súčasnosti nie je lacná záležitosť. O to nepríjemnejšie prekvapí, ak namiesto svojho dvojkolesového „tátoša“  nájdete prázdnu garáž či pivnicu. Mnoho cyklistov si neuvedomuje, že bicykel, rovnako ako všetky športové potreby, je automaticky poistením krytý v poistení zariadenia domácnosti.

Poisťovne pri odškodnení rozlišujú, či bicykel zmizol priamo z bytu či domu alebo z pivníc či garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti. Ak bicykel ukradnú z priestorov bytu či domu, mnohé poisťovne nemajú stanovený žiadny limit plnenia, teda bicykel alebo bicykle sú kryté do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti.

V mimobytových priestoroch patriacich k bytu , resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch je poistné krytie maximálne do 30% z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. „Priemerná poistná suma za zariadenie domácnosti sa pohybuje okolo 20-tisíc až 30-tisíc eur, 30 percentné poistné krytie pri odcudzení bicykla z mimobytových priestorov teda v takomto prípade úplne pokrýva náklady na úhradu za drahší bicykel,“ hovorí Róbert Koch, manažér pre poistenie majetku a zodpovednosti UNIQA poisťovne.

V rámci poistného plnenia poisťovňa uhradí klientovi náklady, ktoré vynaložil na zakúpenie nového bicykla rovnakého typu a parametrov, aké mal odcudzený bicykel. V obidvoch prípadoch je však podmienkou poistného krytia splnenie požadovaného spôsobu zabezpečenia priestorov, v ktorých sa bicykel/bicykle nachádzajú.

Pozor na zabezpečenie – nie je zámok ako zámok

Aj keď je bicykel automaticky zahrnutý v rámci poistenia domácnosti v poistnom krytí, treba myslieť na správne zabezpečenie proti krádeži, ktoré je pri poistnom plnení rozhodujúce. Róbert Koch radí:

Základnou podmienkou na uplatnenie si nároku na odškodnenie za ukradnutie bicykla je prekonanie zmluvne dohodnutého spôsobu zabezpečenia stanoveného poisťovňou.

Mimobytové priestory ako garáž a pivnica, v ktorých skladujete bicykle, musia mať plné steny (murované, drevené, železné) bez medzier. Uzamykací systém vstupných dverí do týchto priestorov musí byť zložený z bezpečnostného zámku, ktorý tvorí  zadlabávací zámok, bezpečnostná cylindrická vložka a bezpečnostné kovanie.

 V prípade, ak napr. pivnica v bytovom dome nespĺňa uvedené parametre zabezpečenia, avšak vstupné dvere do pivničných priestorov , v ktorých sa pivnica nachádza, sú plné s bezpečnostným zámkom a boli násilne prekonané, bude poistné plnenie poskytnuté do nižšieho limitu.

Ak sa páchateľ dostal k bicyklu do priestoru (byt, rodinný dom, garáž, pivnica, vedľajšia stavba) cez zámok, ktorý nespĺňa zmluvne stanovené parametre zabezpečenia, poisťovňa nemusí vzniknutú škodu preplatiť.

V prípade poistenia mimo domu s územnou platnosťou Európa (napr. pri ubytovaní v hoteli či v internáte) sa však predpísané zabezpečenie nevyžaduje. Klient totiž nemá dosah na spôsob zabezpečenia v týchto priestoroch. Tu postačuje policajná správa, z ktorej bude evidentné, že došlo k prekonaniu prekážky (prekonané dvere, okná, prípadne zámok, ktorý nemusí byť bezpečnostný).

Poistenie hradí aj škody, ktoré spôsobíte jazdou na bicykli

Nezabúdajte, že v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti máte poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobíte ako cyklista svojou jazdou. Poistenie platí nielen doma, ale v celej Európe. Prinášame vám aj prípady z nehôd cyklistov, ktoré eviduje UNIQA poisťovňa.

Náš klient zavinil zrážku s iným cyklistom. Následkom kolízie nebolo len poškodenie bicykla, ale aj zlomenina hornej končatiny, ktorú utrpel druhý cyklista. Riešili sme tiež prípad nehody dvoch motorových vozidiel, ktoré sa zrazili v dôsledku snahy vyhnúť sa cyklistovi, ktorý im náhle prešiel cez cestu.

Detskí cyklisti veľmi často spôsobujú škody na odstavených vozidlách, do ktorých nechtiac narazia, takisto evidujeme prípady, keď deti narazili bicyklami do presklených častí dverí domu napríklad u susedov. Mali sme prípad cyklistu, ktorý pri jazde narazil do chodca a spôsobil mu škodu na zdraví

Z poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti sa hradia aj škody, ktoré cyklisti spôsobia, ak zrazia napr. psa. Poisťovňa hradí v takom prípade náklady na veterinárne ošetrenie, prípadne náklady na náhradu za psa, ak následkom nehody zahynie.

01 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-03-20 14:26:48 - Feat.: - Title: Dopravný podnik Bratislava nakúpi od Škody ďalších desať nových električiek 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:27