StoryEditor

Vlastníte pôdu s inou osobou? Takto môžete spoluvlastníctvo skončiť a vzájomne sa vysporiadať

17.04.2019, 10:43
Čo by ste mali vedieť o podielovom spoluvlastníctve a ako sa dá aj zrušiť, vysvetľuje advokát Martin Bajužík. Na konci nájdete aj vzor dohody, ktorým sa môžete riadiť pri zostavení svojej. Nezabudnite ju doručiť do katastra.

Čo by ste mali vedieť o podielovom spoluvlastníctve

1. Ide o vlastníctvo viacerých osôb k tej istej spoločnej veci, ktorá nie je reálne rozdelená.

2. Každý spoluvlastník disponuje svojím spoluvlastníckym podielom, ktorý vyjadreniu mieru, ako sa spoluvlastníci vzájomne podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci.

3. Spoluvlastnícky podiel môže byť vyjadrený zlomkom – napríklad 1/2 alebo percentom – napríklad 50 percent, kedy sa o nehnuteľnosť delia dve osoby.

4. Občiansky zákonník rozlišuje dva spôsoby zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva k spoločnej veci, a to:
• dohodou a
• rozhodnutím súdu.
---------------------------------------------------------------------------------------------

1. Prvý, nesporový spôsob: Uzavretie dohody

Uzatvára sa dohoda spoluvlastníkov o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva k nehnuteľnosti. Predstavuje najideálnejší, najrýchlejší a najekonomickejší spôsob zániku podielového spoluvlastníctva.

V prípade nehnuteľností zákon vyžaduje, aby dohoda o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva bola v písomnej forme a je potrebné ju dať zavkladovať do príslušného katastra nehnuteľností - buď elektronicky alebo osobne.

Účastníkmi dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva musia byť všetci spoluvlastníci, nestačí, ak by túto dohodu uzavreli len niektorí spoluvlastníci, keďže dochádza k zániku spoluvlastníckeho vzťahu všetkých spoluvlastníkov.

2. Sporový spôsob: Vysporiadanie súdom

Spoluvlastníci sa nedohodnú na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, vtedy je možné domáhať sa toho súdnou cestou.

Súd zruší spoluvlastníctvo k nehnuteľnosti a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého z nich. Prihliadne pritom na veľkosť  jednotlivých spoluvlastníckych podielov a zároveň na účelné využitie nehnuteľnosti.

Súdne konanie je možné začať len na základe podaného návrhu – žaloby o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, ktorú môže podať ktorýkoľvek zo spoluvlastníkov bez ohľadu na veľkosť jeho spoluv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 04 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne 05 - Modified: 2024-01-22 14:47:59 - Feat.: - Title: Čas sa kráti. Šéf WHO sa obáva, že dohoda o boji proti pandémiám by nemusela byť uzavretá
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:12