StoryEditor

20 otázok o novinkách v podnikaní

o musí firma splniť pri rekreačných poukážkach pre svojich zamestnancov. Ktoré zmeny sa dotknú živnostníkov v prípade odvodov od júla. Aké riziká číhajú na podnikateľov z transferového oceňovania. Tieto a ďalšie otázky z biznisu osvetľujú experti.

Odpovedá Iveta Matlovičová, expertka Mzdovej akadémie Maxim

1. Dotovanie dovolenky
Na ktorých zamestnávateľov sa povinnosť poskytovať rekreačné poukážky vzťahuje a ako je to so zdanením?

Vzťahuje sa len na zamestnávateľov, ktorí majú viac ako 49 zamestnancov, pričom pre rok 2019 sa posudzuje priemerný počet zamestnancov existujúci k 31. 12. 2018. Príspevok zamestnávateľa na rekreáciu je na strane zamestnanca oslobodený od dane – najviac vo výške 275 eur – a nevstupuje do vymeriavacích základov pre odvod poistného na zdravotné a na sociálne poistenie. Oslobodenie od dane sa vzťahuje na rekreácie, ktoré sa začali po 31. 12. 2018. Zamestnávateľ môže prispieť zamestnancovi na rekreáciu aj príspevkom zo sociálneho fondu, táto časť príspevku na rekreáciu sa však považuje už za zdaniteľný príjem zamestnanca a podlieha aj odvodom na zdravotné a na sociálne poistenie.


2. Zákonný kontext
Prečo sa príspevok na rekreáciu zaviedol a ktorých zákonov sa dotkol?
Dotkol sa novely zákona o podpore cestovného ruchu, čím sa novelizoval aj Zákonník práce. Do zákonníka sa zaviedol príspevok na rekreáciu zamestnancov ako cielený systémový nástroj na podporu domáceho cestovného ruchu. Štáty, ktoré zaviedli podobný systém podpory, ako Francúzsko, Maďarsko a Taliansko, majú najvyššiu účasť domáceho obyvateľstva na domácich súkromných cestách a potvrdzujú účinnosť takejto podpory. Naopak, z výsledkov prieskumov Európskej komisie preferencií občanov v turizme z roku 2015 vyplynulo, že domácu dovolenku pred zahraničnou uprednostnilo len 33 percent dovolenkujúcich obyvateľov Slovenska.


3. Dobrovoľná podpora
Môže dať firma príspevok na dovolenku aj v prípade, že nespadá medzi zamestnávateľov s minimálne 49 zamestnancami?
Áno. Aj zamestnávateľ, u ktorého robí menej ako 50 zamestnancov, sa môže rozhodnúť, že ho bude poskytovať – za rovnakých podmienok – na dobrovoľnej báze.


4. Podmienky poskytnutia

Na aký účel je príspevok na rekreáciu určený?
Je určený na služby cestovného ruchu spojené s ubytovaním na najmenej dve prenocovania na území Slovenska. Znamená to, že ide o podporu produktov cestovného ruchu – rozumie sa tým podpora súboru služieb, ktoré produkuje a ponúka určité cieľové miesto, podniky a inštitúcie uspokojujúce návštevníkov. Ďalej je príspev...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 10:50