Záujemcovi o vybudovanie stavby uľahčí a urýchli práce, ak je už pozemok vybavený inžinierskymi sieťami.Dreamstime
StoryEditor

Ak chcete stavať na pôde, musíte si to obhájiť

09.05.2019, 00:00
Pôda, aj tá najkvalitnejšia, sa dostáva pod stavby rodinných domov. Predtým však musí prejsť schvaľovacím procesom.

Na poľnohospodárskej pôde sa stavať nesmie. Najskôr sa musí vyňať z pôdneho fondu a o tom rozhoduje okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, ktorý každú pôdu odňať vždy nemusí. Chráni ju nielen zákon o ochrane pôdy, ale dôležitý je aj územný plán, ktorý určuje využitie pozemku. Na tieto veci si treba dať pri výhodnej kúpe akože „stavebného“ pozemku veľký pozor. Ak si aj myslíte, že záhrada nie je poľnohospodárskou pôdou, lebo na liste vlastníctva sa o poľnohospodárskej pôde nič nepíše a na pozemku je len burina, môžete sa mýliť. Kúpite ho a budete nepríjemne prekvapený, keď vám obec nevydá stavebné povolenie.

Zmena klasifikácie
Ak chcete stavať na ornej pôde, na vyznačenie zmeny poľnohospodárskeho druhu pozemku v katastri je potrebné buď právoplatné rozhodnutie, záväzné stanovisko, alebo stanovisko orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy a tým je pozemkový a lesný odbor okresného úradu. „Postup závisí aj od toho, či sa orná pôda nachádza v zastavanej časti obce, alebo mimo nej,“ upozorňuje Úrad geodézie, kartografie a katastra. Ak je totiž v zastavanej časti, potrebné je pre zmenu druhu pozemku v katastri súhlasné stanovisko pozemkového a lesného odboru so zmenou. Ak je mimo obce, katastrálnemu odboru sa predkladá už rozhodnutie tohto odboru o zmene druhu pozemku. Zároveň musí mať vlastník vyhotovený geometrický plán na odčlenenie časti pozemku pod stavbou.


Úrad príslušný na rozhodnutie
Malé zábery pôdy s jednorazovou zmenou druhu pozemku do 15 m2 nevyžadujú rozhodnutie o odňatí, na ich zápis do katastra postačuje stanovisko pozemkového a lesného odboru ako orgánu ochrany pôdy. „Rozhodnutie alebo stanovisko vydáva v správnom konaní, a to na základe žiadosti vlastníka,“ upozorňuje Richard Lazúr z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Sú však aj prípady, keď sa začne konanie o zmene druhu pozemku aj z vlastného podnetu. „Žiadosť o vydanie stanoviska či rozhodnutia o zmene druhu pozemku, či rozhodnutia o odňatí pôdy je v zmysle správneho poriadku podaním a zákon o ochrane pôdy konkretizuje, aké prílohy musí v jednotlivých konkrétnych prípadoch obsahovať,“ objasňuje Lazúr. Pripomína tiež, že pôda je ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 09:40