StoryEditor

Penzijný vek ovplyvní výchova detí

04.07.2019, 00:00
V dôchodkoch nastala aktuálne zmena a došlo k takzvanému zastropovaniu dôchodkového veku. Na otázky o tom, v akom veku sa pôjde aktuálne do dôchodku a koho sa zmena netýka, odpovedajú odborníci.

Odpovedá
Odpovedá Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne

1. Zmena podmienok
Po nedávnej zmene Ústavy sa upravili, podmienky veku odchodu do dôchodku. Došlo k takzvanému zastropovaniu. V akom veku sa bude odchádzať do dôchodku?
V súčasnosti zostáva zachovaný platný dôchodkový vek, ako aj spôsob určovania dôchodkového veku, podľa ktorého stanovuje dôchodkový vek vždy na päť rokov dopredu opatrenie Ministerstva práce. Dôchodkový vek na rok 2019 je 62 rokov a šesť kalendárnych mesiacov. Súčasne stále platí, že sa zachováva znížený dôchodkový vek ženám narodeným od 1. januára 1957 do 31. decembra 1961 podľa počtu vychovaných detí a poistencom, ktorí odpracovali potrebný počet rokov v zamestnaní zaradenom do I. pracovnej kategórie a I. a/alebo II. kategórie funkcií. Dôchodkový vek sa zvyšuje až do dosiahnutia najvyššieho dôchodkového veku - „dôchodkového stropu“. Ten je u muža i ženy stanovený na 64 rokov. Ak poistenec (toto je zatiaľ len návrh zákona – uvedené je potrebné zdôrazniť)  vychoval jedno dieťa, pôjde do dôchodku vo veku 63 rokov a 6 kalendárnych mesiacov. Ak ste vychovali dve deti, do dôchodku odídete vo veku 63 rokov. Ak máte tri a viac detí, odídete do dôchodku keď dovŕšite 62 rokov a šesť kalendárnych mesiacov. Zároveň to znamená, že sa nezníži dôchodkový vek, ale zníži sa dôchodkový strop.

2. Zníženie stropu
Ktorému z rodičov sa zohľadní pri nástupe na dôchodok výchova dieťaťa a má nárok na zníženie dôchodkového stropu?
Rovnaké obdobie výchovy toho istého dieťaťa sa zohľadní len jednému z rodičov. Na zníženie dôchodkového stropu má prednostne nárok žena. Muž je až na druhom mieste a uprednostní sa, iba ak žena nespĺňa podmienky výchovy. Obidvom rodičom sa obdobie výchovy započítava v rovnakom rozsahu nezisťuje sa „reálne“ obdobie osobnej starostlivosti, pričom na účely zníženia dôchodkového stropu sa výchova zohľadní prednostne žene. Zníženie dôchodkového stropu aj poistencom (nielen ženám) je súčasťou návrhu zákona, ktorý ešte nebol aktuálne schválený.


3. Výchova potomka
Skúma Sociálna poisťovňa za týmto účelom, aké obdobie sa konkrétny rodič o potomka staral?
Poisťovňa neskúma „reálne“ obdobie starostlivosti za účelom zníženia dôchodkového stropu. Ako už bolo spomenuté, výchova sa zohľadňuje prioritne žene. Rovnaké podmienky platia, aj ak bolo dieťa zverené do striedavej starostlivosti rodičov. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:26