StoryEditor

Drobné stavby robievajú problém na úrade. Kedy ich stačí ohlásiť a kedy treba už povolenie

22.07.2019, 11:23
Kedy musíte prístrešok, kryt na kontajner, altánok či betónový mostík ohlásiť? V servisnej téme rozoberáme prípad za prípadom.

Predstavte si, že si chcete zjednodušiť bývanie a zadovážiť mobilný dom. So štandardnou prevádzkou, to znamená, že určite ho nenecháte minimálne bez napojenia na elektrickú sieť. Situácia vás postaví pred otázku: Potrebujem naň vybavovať stavebné povolenie, alebo mi stačí tento svojrázny objekt len ohlásiť stavebnému úradu? A ako vlastne odlíšiť takýto mobilný dom od karavanu, ktorý žiadne ohlásenie nepotrebuje?

„Podľa mňa je situácia jasná. Jednoznačne je špecifikovaná tým, že karavan je cestné vozidlo a podlieha zákonu o podmienkach premávky na pozemných komunikáciách, je teda auto, zatiaľ čo mobilný dom určite nie je auto, ale stavba na bývanie,“ vysvetľuje advokát Martin Vasiľ. Riadiť sa možno podľa neho tým, že v prospech posúdenia objektu ako stavby hovorí aj zákon. Ten totiž výslovne hovorí o pripojení na siete a na zariadenia technického vybavenia územia ako o atribútoch stavby. „Ak bude mobilný dom pevne napojený na elektrinu, podľa mňa sa bude vyžadovať stavebné povolenie,“ dodáva advokát.

Ako je to v iných prípadoch? Potrebujete stavebné povolenie na kôlničku, altánok, predajný stánok či na suchú latrínu? Mnohé prípady vymenúva a definuje priamo stavebný zákon. Z neho vyplýva, že pri takých objektoch, ako sú letná kuchyňa, kôlňa, práčovňa, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobných zvierat, sauny, úschovne bicyklov a kočíkov, čakárne či stavby športových zariadení, sa povolenie nevyžaduje, stačí len ohlásenie na stavebný úrad.
Ide o takzvané drobné objekty, ktoré sa podľa zákona týkajú prízemných objektov, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 štvorcových metrov a výšku päť metrov.

Ako odlíšiť, kedy vám stačí len ohlásenie stavby a kedy už musíte začať vybavovať viacero „papierov“ a pečiatok na úradoch, rozoberáme v dnešnej prílohe HN SERVIS venovanej stavebným povoleniam.

01 - Modified: 2024-01-29 11:09:46 - Feat.: - Title: Šéf poľskej bezpečnosti žiada urýchlené zrušenie protikorupčného úradu. Je spájaný so škandálmi 02 - Modified: 2023-09-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Aj vy si môžete postaviť vlastný bazén. Aké rozmery musí mať? 03 - Modified: 2023-05-17 19:08:40 - Feat.: - Title: Fínsko oznámilo, že účty jeho zastupiteľských úradov v Rusku boli zmrazené 04 - Modified: 2023-04-18 17:30:00 - Feat.: - Title: Úpravu studne musíte po novom hlásiť úradu. Čo potrebuje vedieť o stavbe? 05 - Modified: 2023-02-06 10:59:27 - Feat.: - Title: Projektu obnovy Osobného prístavu v Bratislave chýba stále právoplatné povolenie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 14:05