StoryEditor

Zrážky z penzií sa oznámia v auguste

06.08.2019, 00:00
Penzisti, ktorým musí Sociálna poisťovňa strhávať exekučné zrážky z dôchodku, dostanú v auguste písomnú informáciu o zmene dôchodkových súm. Spôsobila to štátom upravená suma životného minima.

Odpovedá Zuzana Drobová, hovorkyňa, ministerstvo spravodlivosti
1. Päťročná lehota na vymoženie
Podľa čoho sa budú rozlišovať exekúcie, ktoré sa zastavia a ktoré nie? Čo sa tým dosiahne?
Stará exekúcia sa podľa najnovšieho zákona – schváleného parlamentom – zastaví vtedy, ak uplynulo päť rokov od jej začatia a ak sa nezistil majetok, ktorý by stačil aspoň na úhradu jej trov. Zákonom sa dosiahne, že exekúciu treba zastaviť pre nemajetnosť dlžníka vtedy, ak sa dlh nevymohol do piatich rokov. Na veriteľovi zostane dilema, či podá návrh na exekúciu znova, alebo túto pohľadávku odpíše. V súčasnosti sa veriteľ vehementne snaží dotiahnuť exekúciu do konca, nemá spomínanú dilemu, a preto exekúcie často trvajú aj vyše desať rokov.

2. Výnimky zo zákona
Zákon zrejme neobsiahne všetky exekučné prípady. Ktorých výnimiek sa nebude týkať?
Bude ich viacero. Spomeňme najmä vymáhanie pohľadávky na výživnom, uspokojenie nárokov na nepeňažné plnenie, vymáhanie pohľadávky vzniknutej pri realizácii eurofondov, vymáhanie plnenia priznaného rozhodnutím inštitúcie Európskej únie, vymáhanie plnenia priznaného rozhodnutím úradov pri porušení pravidiel hospodárskej súťaže, staré exekúcie, v ktorých bol v posledných 18 mesiacoch pred jej zastavením výťažok aspoň 15 eur, a tiež staré exekúcie, v ktorých je povinnou osobou tá, ktorej úpadok sa nemôže riešiť podľa osobitného predpisu.

3. Opätovná exekúcia
Niektorí dlžníci sa tešia, že po zastavení starej exekúcie im ich dlh zanikne. Je to tak?
Nie, pohľadávka veriteľa, teda ani dlh dlžníka, v skutočnosti nezaniká. Každý si musí uvedomovať svoju zodpovednosť. Dlhy sa len tak neodpúšťajú. Uveďme príklad so zdravotnou poisťovňou. Ak jej niekto dlhuje peniaze, zdravotná poisťovňa ich môže opätovne vymáhať a dať na dlžníka exekúciu po novom. Napríklad vtedy, ak zistí majetnosť dlžníka.


4. Rozhodnutie súdu
Ako dlho musí „trvať“ podlžnosť dovtedy, kým exekútor, Sociálna poisťovňa alebo iná inštitúcia začnú dlžníka kontaktovať, respektíve po akom dlhom čase sa začne realizovať vymáhanie dlhu? Aká je na to zákonná lehota?
Exekučný poriadok neobsahuje zákonnú leh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 02 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 03 - Modified: 2024-03-11 13:24:28 - Feat.: - Title: Erik Tomáš navrhuje zmenu v dôchodkoch: Ľuďom, ktorí vychovali deti, by upravili výšku penzie. Aj spätne 04 - Modified: 2024-02-26 09:09:53 - Feat.: - Title: Vláda v najhoršom čase zmenila jeden penzijný pilier a ide ďalší. Trhy teraz nafukujú Slovákom zmarené zisky 05 - Modified: 2024-02-23 12:18:45 - Feat.: - Title: Z druhého piliera pôjde pre dôchodcov menej eur. Ktorých sporiteľov sa zmeny dotknú najviac?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:29