StoryEditor

Zabráňte nezhodám medzi deťmi. Svoj majetok zodpovedne odkážte

19.08.2019, 00:00
Svoj majetok môžete darovať deťom ešte za života. Máte tak istotu, že sa rozdelí presne podľa vašej vôle. Na čo treba myslieť pri spisovaní darovacej zmluvy a čo v nej nesmie chýbať, vysvetľuje advokát a konateľ Martin Vasiľ z advokátskej kancelárie Vasiľ, Šimonovič & partners.

Zmluvné strany
Dôležité je označenie zmluvných strán, pričom treba uviesť hlavne rodné číslo, ktoré je potrebné pri zápise nehnuteľnosti do katastra.

Predmet daru
Každá zmluva musí obsahovať predmet zmluvy, teda to, čo chce darca darovať.

Pozor
Pre správnu formuláciu prevodu je dôležité uviesť aj to, či sa daruje vec v podielovom alebo bezpodielovom spoluvlastníctve. V bezpodielovom vlastníctve s tým musia súhlasiť všetci spoluvlastníci.


Dom alebo pozemok
Ak ide o prevod domu alebo pozemku, stačí uviesť parcelné číslo, výmeru, súpisné číslo a popis stavby. Ak však ide o byt, je nutné okrem uvedenia týchto údajov označiť byt presne tak, ako to vyžaduje zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, čiže katastrálny zákon. Pri darovaní poľnohospodárskej pôdy je potrebné splniť podmienky podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Slobodné rozhodnutie
V zmluve je potrebné spísať i to, že niekto bezodplatne prenecháva vec do vlastníctva inej osobe a táto osoba vec dobrovoľne a slobodne ako dar od darcu prijíma.

Pozor
Ak je predmetom daru nehnuteľnosť, podpis darcu musí byť úradne overený a darovacia zmluva musí byť písomná. Pri hnuteľnej veci musí byť zmluva písomná len vtedy, ak nedôjde k odovzdaniu a prebratiu veci ihneď pri darovaní.

Pri spisovaní závetu musíte dodržať presné pravidlá


Testament možno urobiť rôzne. Dá sa zostaviť notárskou zápisnicou, naťukať na počítači alebo napísať rukou. Ak ho chcete spísať bez notára, musíte dodržiať zákonné formality. Právnička Barbora Sláviková z advokátskej kancelárie Puchalla, Slávik & partners upozorňuje, že akýkoľvek chýbajúci detail môže spôsobiť jeho neplatnosť.

1. Náležitosti obsahu
Závet musí obsahovať určenie dedičov a majetku, ktorý sa má dediť. Ak je dedičov viac, môžu sa určiť ich podiely z dedičstva. Ak podiely dedičov určené nie sú, platí, že sú rovnaké. Majetok je možné odkázať fyzickej aj právnickej osobe, prípadne štátu. Závet s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 02 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 03 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 04 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška 05 - Modified: 2023-03-26 05:40:13 - Feat.: - Title: Bojovať budeme v roku 2025, znie z USA. Simulácie ukazujú prehru Číny. Hrozí naozaj vojna veľmocí? (analýza)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 19:22