StoryEditor

Bytová mafia ide po senioroch

21.08.2019, 00:00
Štát chce pomôcť seniorom, aby ich podvodníci neobrali o strechu nad hlavou. Deje sa to prevodmi ich bytov či domov, na ktorých sa zriadi napríklad vecné bremeno dožitia či záložné právo. Štát to zmení zásadnou úpravou zákona.

Ochrana seniorov pred bytovou mafiou. Aj to je jeden z dôvodov, prečo ministerstvo spravodlivosti odštartovalo prípravu takzvaného Vecného zámeru reformy opatrovníctva dospelých a ochrany seniorov v Slovenskej republike. Autori tohto dokumentu vnímajú bytovú mafiu ako osoby, ktoré vyvíjajú na seniora nátlak, aby sa dostali k jeho nehnuteľnosti, správajú sa tak, že seniorova vôľa pri prevode obydlia je – ako ju definuje Občiansky zákonník – neslobodná.


Štát takouto iniciatívou reaguje na fakt, že zdravotnícke štatistiky naznačujú rastúci trend v počtoch psychicky chorých ľudí už aj v nižšom veku.


„Aj justičné štatistiky súdov rovnako ukazujú, že sa zvyšuje počet osôb, ktoré boli obmedzené v spôsobilosti na právne úkony,“ dodáva štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Edita Pfundtner. Nový dokument má súčasne vyriešiť aj doterajšiu právnu úpravu v Občianskom zákonníku. Ten má dnes totiž, pokiaľ ide o spravovanie majetku opatrovanej osoby, dosť nejasné znenie. Ako vysvetľuje Pfundtner, v súčasnosti platí, že ak sú zákonní zástupcovia povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu. „Vágny pojem – bežná vec – však spôsobuje interpretačné problémy.“


Nevýhodné právne úkony
V praxi sa evidujú prípady, že niektorí opatrovníci, teda tí, ktorí majú opatrovať zraniteľnejšiu osobu, urobili, či už z dobrého alebo zlého úmyslu, za zverenú osobu – opatrovanca – nevýhodné právne úkony. Dokonca aj také, keď sa prevod majetku spravil v prospech blízkej osoby daného opatrovníka.

Ministerstvo sa preto snaží právne výraznejšie pomôcť záujmu opatrovaných ľudí. Akým spôsobom? Tak, že v Občianskom zákonníku sa ukotví „súdna kontrola nad významnými právnymi úkonmi“. Ako dôvodí štátna tajomníčka, namiesto vágneho pojmu „ak nejde o bežnú vec“ sa výslovne upraví, že opatrovník nesmie v mene a na účet opatrovaného bez súhlasu súdu napríklad prevziať dlh, pristúpiť k záväzku, ručiť, zriadiť záložné právo na majetku opatrovaného či zriadiť notársku zápisnicu ako exekučný titul. Opatrovník súčasne nesmie bez súhlasu súdu ani urobiť prevod nehnuteľnosti, ktorú vlastní opatrovaný.

Hlavné ciele reformy
Čo od zmeny očakáva štát? Sleduje dva hlavné ciele: 1) aby sa ochránili osoby trpiace duševnou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 03 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov 04 - Modified: 2024-03-05 13:22:33 - Feat.: - Title: Výstavba ako na bežiacom páse: po vyše dekáde sa objem postavených bytov dostal na rekordné čísla 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:52