StoryEditor

"Zlatý vek" svetovej ekonomiky pokračuje

29.06.2007, 00:00

Svetová ekonomika zažíva mimoriadne pozitívne obdobie vysokého rastu a miernej inflácie. Tento vývoj však podľa Banky pre medzinárodné zúčtovanie (BIS) nemusí trvať dlho a bezproblémový stav z posledných rokov môže byť ohrozený.

Riziko rastie
Rast svetovej ekonomiky by mal podľa banky aj v tomto roku už po piaty raz presiahnuť štyri percentá. Riziká, ktoré by mohli priaznivý vývoj zvrátiť, však narastajú. Medzi najväčšie nebezpečenstvo podľa banky patrí najmä pokles rastu hrubého domáceho produktu Spojených štátov, ktorý by mohol byť prudší, ako sa v súčasnosti predpokladá. Medzi ďalšie riziká, ktoré môžu ohroziť rast svetovej ekonomiky, patrí inflácia, ktorá by sa mala v budúcnosti zvýšiť, a taktiež kolísanie kapitálových tokov vo svete, ktoré môžu ovplyvňovať ekonomickú rovnováhu vo svete.

Optimizmus je problém
Obavu banky spôsobujú prehnané reakcie finančných trhov. Investori sú náchylní reagovať na dobré správy prehnane optimisticky, čo spôsobuje veľké presuny kapitálu vo svete. Podľa banky je najlepšou prevenciou na tento problém prísnejšia menová politika centrálnych bánk. "Základným argumentom na sprísnenie menovej politiky je úsilie o zmiernenie extrémov v hospodárskom a finančnom správaní sa," píše sa vo výročnej správe BIS.
Banka varovala centrálne banky pred nesprávnymi alebo neskorými krokmi. Podľa správy tak riskujú ďalšie prehnané reakcie trhov. Tvorcovia menovej politiky by podľa BIS nemali sledovať iba mieru inflácie. "V skutočnosti každému poklesu predchádzalo obdobie neinflačného rastu, čo viedlo mnohých komentátorov k bujným predstavám, že nastáva ´nová éra´." K hospodárskej kríze v rokoch 1929 - 1933, ako aj k japonskej kríze v prvej polovici 90. rokov minulého storočia, či k ázijskej finančnej kríze pred desiatimi rokmi došlo vždy v období nízkej inflácie.

Tlak na Čínu
Banka sa taktiež pripojila k ďalším politikom, ktorí tlačia na Čínu kvôli uvoľneniu domáceho jüanu. Táto ázijská krajina totiž dlhodobo udržuje nízky kurz domácej meny, ktorý umožňuje výhodnejšie postavenie čínskych firiem na svetových trhoch oproti zahraničným spoločnostiam. Podľa BIS Čínska ekonomika vykazuje podobné symptómy ako Japonsko v 80. rokoch, keď sa snažilo udržiavať slabý kurz jenu. Číne tak podľa správy hrozia v budúcnosti ekonomické problémy.

Rast bude pokračovať
Správa opisuje niekoľko alternatívnych scenárov budúceho vývoja svetovej ekonomiky pri rôznych problémoch, ktoré môžu prerušiť doterajší rastový trend. Podľa banky bude globálny rast pokračovať aj v najbližších rokoch, aj keď by sa mal oproti roku 2006 mierne spomaliť. Globálne inflačné tlaky pravdepodobne zosilnejú, pretože pribúda dôkazov o rozličných momentoch nerovnováhy v každej oblasti svetovej ekonomiky.

Banka pre medzinárodné zúčtovanie (Bank for International Settlements) bola založená v roku 1930 v Bazileji. Jej hlavným zámerom je podporovať spoluprácu centrálnych bánk a hľadať nové možnosti finančných obchodov.
Je to najstaršia medzinárodná finančná organizácia a nazýva sa tiež centrálna banka centrálnych bánk. BIS má rozvinuté vzťahy s viac než 100 centrálnymi bankami sveta a medzinárodnými finančnými inštitúciami. Národná banka Slovenska je členskou centrálnou bankou BIS od roku 1993.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:59