StoryEditor

S nájomníkom vo vašom byte spíšte vždy len krátkodobú zmluvu. Tá vás ochráni pred prípadným neplatičom

08.10.2019, 08:00
Kúpili ste nehnuteľnosť pre svoje dieťa, ktoré ešte nejaký čas bude bývať s vami? Môžete ho počas tohto obdobia prenajať. Prečo je pre vás krátkodobý prenájom bytu bezpečnejší, vysvetľuje advokát Marek Hraška.

1. Celkový čas
Najdôležitejšou podmienkou krátkodobého prenájmu je, že váš nájom je skutočne krátkodobý. Takýto nájom môže podľa v zmluvy trvať najdlhšie na dva roky. V prípade potreby sa môžu strany dohodnúť na predĺžení nájmu o ďalšie dva roky. Urobiť tak však môžu najviac dvakrát po sebe. Z toho vyplýva, že takýto podnájom môže trvať maximálne šesť rokov, aby bol považovaný za krátkodobý.

2. Zvýšenie poplatkov
Krátkodobý nájom zabezpečuje oproti klasickému prenájmu, ktorý sa riadi len Občianskym zákonníkom a nie je zrealizovaný na základe zákona o krátkodobom nájme bytu, možnosť v prípade nutnosti zvýšiť sumu nájomného. Obe strany sa môžu dohodnúť na prípadoch, kedy by mohol prenajímateľ jednostranne zvýšiť nájomné alebo úhrady za služby, ktoré s prenájmom súvisia. Najmä ak ide o zvýšenie cien energií alebo nárast cien v dôsledku inflácie. Zúčastnené strany si môžu podľa potreby dohodnúť aj ďalšie dôvody zvýšenia.


Pozor!
Občiansky zákonník jednostrannú zmenu výšky nájomného, realizovanú len na základe dohody strán, neupravuje. Preto aj keď v klasickej nájomnej zmluve bude takáto možnosť upravená, prípadné spory môžu viesť k nepriaznivým súdnym rozhodnutiam pre prenajímateľa. A to najmä vtedy, keď bude táto zmluva vyhotovená nekvalitne. Zmenu výšky nájomného však umožňuje práve zákon o krátkodobom nájme bytu.


3. Oprava zmluvy
Pri spisovaní zmluvy o nájme bytu sa môžete riadiť Občianskym zákonníkom alebo zákonom o krátkodobom nájme bytov, ktorý sa v praxi začal využívať od mája 2014. Zmluvy, ktoré boli uzavreté pred týmto dátumom, sú i naďalej spravované Občianskym zákonníkom. Aby sa váš nájomný vzťah mohol riadiť zákonom o krátkodobom nájme, musíte uzavrieť novú zmluvu, prípadne nanovo uzavrieť starú zmluvu. V novej zmluve musí byť jednoznačne uvedené, že sa riadi zákonom o krátkodobom nájme bytov. Zároveň musí listina obsahovať ďalšie zákonom požadované náležitosti, ako je identifikácia zmluvných strán, určenie výšky nájomného a úhrad služieb spojených s nájmom či opis stavu bytu.

4. Zábezpeka bytu
Zákon o krátkodobom nájme vás chráni aj v prípade finančnej straty či poškodenia bytu. Ak by podnájomník neplatil nájomné načas alebo by neuhrádzal ďalšie dohodnuté úhrady, ktoré sú spojené s nájmom, prípadne by vo vašom byte spôsobil nejakú škodu, môžete si v zmluve dohodnúť peňažnú zábezpeku vo svoj prospech. Zmluvy, ktoré sú spísané len na základe Občianskeho zákonníka, vás neoprávňujú nárokovať si takúto kauciu.

Pozor!
Výška zábezpeky v prípade neplatenia nájmu alebo poškodenia bytu je limitovaná a môže predstavovať maximálne trojnásobok mesačného nájomného a úhrad za služby spojené s nájmom. Vyššiu sumu zábezpeky si strany nemôžu dohodnúť. Ak dôjde k použitiu zábezpeky, je nájomca povinný ju do mesiaca doplniť na jej pôvodnú hodnotu. Po skončení nájmu je prenajímateľ povinný nespotrebovanú časť zábezpeky vrátiť, a to do jedného mesiaca od vypratania bytu zo strany nájomcu.

5. Zánik nájmu
Zásadnú výhodu zabezpečuje zákon o krátkodobom nájme v prípade vypovedania zmluvy alebo odstúpenia od nej. Odstúpením sa pritom ruší nájomná zmluva okamžite. Ak nemáte spísanú s podnájomníkom práve zmluvu o krátkodobom nájme, môžete podnájom ukončiť len za takých dôvodov, ktoré povoľuje Občiansky zákonník. Výpovedná lehota môž...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 03 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili 04 - Modified: 2024-01-22 13:31:10 - Feat.: - Title: Návrat stalinistických metód? Ruský parlament skúma plán na zabavenie majetku kritikov vojny 05 - Modified: 2024-01-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Vica Kerekes nič nevlastní! Čo ju viedlo k tomuto rozhodnutiu?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 11:18