StoryEditor

Bush pripravuje proti recesii daňové úľavy

20.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident George W. Bush v piatok vyzval na podporu domácej ekonomiky súborom daňových úľav a ďalších opatrení v hodnote približne 145 miliárd dolárov.

Kongres by mal podľa prezidenta čo najrýchlejšie pripraviť legislatívu, ktorá by zaistila zachovanie hospodárskeho rastu a tvorby pracovných miest.
Ekonomika Spojených štátov v súčasnosti bojuje s útlmom na trhu s bývaním a ťažšími podmienkami na získanie úveru. Aby boli opatrenia na podporu ekonomiky efektívne, musia podľa Busha zodpovedať asi jednému percentu hrubého domáceho produktu krajiny. Podľa poradcov Bieleho domu to predstavuje približne 145 miliárd dolárov.
"Naša ekonomika má dobré základy, ale sú tu skutočne znepokojivé oblasti," povedal prezident. "Moji poradcovia a mnohí ďalší odborníci očakávajú, že naša ekonomika bude pokračovať v raste, ale miernejším tempom ako v posledných rokoch," dodal.
Bush vyzval na vytvorenie daňových podmienok, ktoré by podniky motivovali na nové investície. Chcel by tiež znížiť daňové zaťaženie spotrebiteľov, a to pravdepodobne formou jednorazových daňových úľav.
"Flirtovanie americkej ekonomiky s recesiou bude trvať aj po Bushovom balíčku zmien. Bush dá ekonomike iba krátkodobý stimul, zásadné problémy však neodstráni. Treba počítať s tým, že v prvom polroku môže ísť rast HDP až k nule alebo mierneho záporu," povedal analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.
Americké akcie sa po Bushovom prejave oslabili v dôsledku obáv, že úsilie Bieleho domu nebude stačiť na odvrátenie recesie. " Kľúčovým aspektom pripravovaného fiškálneho stimulu bude rýchlosť implementácie. Keď postihne americkú ekonomiku recesia, tak pravdepodobne už v prvom, prípadne druhom štvrťroku. Cieľom daňových úľav a ďalších opatrení by mala byť predovšetkým podpora príjmov domácností, prekonanie ich pesimizmu a ďalšie oživenie investičných aktivít firiem," upozornil hlavný ekonóm spoločnosti Patria Finance David Marek.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:01