StoryEditor

Zmeny v predaji pôdy. Akú môžete kupovať bez obmedzenia

21.11.2019, 07:00
Pri predaji bežnej pôdy, ako sú napríklad zastavané plochy a nádvoria alebo takzvané ostatné plochy, neboli v minulosti výrazné obmedzenia.

Od februára tohto roka platí, že sa poľnohospodárske pozemky predávajú rovnakým spôsobom ako ktorékoľvek iné pozemky či stavby – okrem výnimiek určených osobitnými predpismi.

Takouto výnimkou je napríklad zákaz delenia pôdy. Pozemok menší než dvetisíc štvorcových metrov totiž nesmie vzniknúť. Rovnako nie je možné predať ani časť pozemku, ak by malo dôjsť k deleniu pôdy. Dokonca ani notár nesmie pri dedičstve rozdeliť poľnohospodársky pozemok medzi jednotlivých dedičov.

Pri predaji pôdy netreba zabúdať ani na prípady, keď je pôda v nájme. Prevod vlastníckeho práva k poľnohospodárskej, ale aj k inej pôde riadi primárne katastrálnym zákonom.

Advokát Marônek upozorňuje, že súčasný zjednodušený režim dlho trvať nebude. „Súčasné veľmi pozitívne prostredie pre prevod poľnohospodárskych nehnuteľností nemusí byť večné.

Zákonodarca má totiž možnosť modifikovať súčasnú právnu úpravu tak, že opätovne obmedzí prevoditeľnosť poľnohospodárskej pôdy, avšak už v súlade s Ústavou.“
Potvrdzuje to odôvodnenie nálezu Ústavného súdu, podľa ktorého obmedzenie prevoditeľnosti poľnohospodárskej pôdy s cieľom ochrany pred jej degradáciou nie je samo osebe v rozpore s Ústavou a musí byť proporcionálne k sledovanému cieľu. Inak vyjadrené: obmedzenie možnosti prevodu poľnohospodárskej pôdy musí byť v rovnovážnom pomere s cieľom, ktorý obmedzenie sleduje, a to ochranou poľnohospodárskej pôdy.“

Ako sa zmenili pravidlá pri predaji pôdy

1. Od 11. februára 2019 platia pre prevod pôdy (do...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:34