StoryEditor

20 otázok a odpovedí: Všetko o tom, ako si vybaviť kúpele

11.12.2019, 06:00
Kúpeľnú liečbu nemožno predpísať pri prvých príznakoch ochorenia.

Odpovedá Asociácia slovenských kúpeľov

1. Príznaky a bolesti
Dlhodobo ma bolia kĺby. Chcela som ísť do kúpeľov, ale lekár mi povedal, že mi nemôže predpísať kúpeľnú liečbu, keďže som sa u neho na kĺby neliečila. Môže to tak byť?
Kúpeľnej starostlivosti musí predchádzať ambulantná zdravotná starostlivosť alebo hospitalizácia. V zdravotnej dokumentácii pacienta musia byť záznamy o uvedenej poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Nie je možné predpísať kúpeľnú starostlivosť pri prvých príznakoch ochorenia, ako prvú zdravotnú starostlivosť.

2. Platby a indikácie
Ako je hradená kúpeľná starostlivosť?
Zdravotné poisťovne môžu hradiť kúpeľnú starostlivosť v celom rozsahu alebo čiastočne. V prípade indikácií zaradených v kategórii A má pacient hradené všetky lekárske úkony, procedúry, ubytovanie aj stravu. V prípade indikácií zaradených v kategórii B má pacient hradené všetky lekárske úkony a procedúry. Ubytovanie a stravu si hradí sám.

3. Návrhy na liečbu
Kto vypisuje a navrhuje kúpeľnú liečbu?
Primárne vypisuje poukaz na kúpeľnú starostlivosť lekár špecialista, ale podľa platnej právnej úpravy môže poukaz vypísať aj všeobecný lekár pre dospelých a všeobecný lekár pre deti a dorast na základe nálezu príslušného lekára špecialistu. To platí pre všetky indikácie. V indikačnom zozname je uvedený pri každej diagnóze príslušný lekár špecialista. Lekár špecialista môže vypísať návrh aj bez všeobecného lekára. Lekári špecialisti vypisujú návrhy na kúpeľnú liečbu pacientom, ktorých majú v dispenzárnej starostlivosti, pretože odborne manažujú poskytovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť.

4. Potrebné vyšetrenia
Zdravotná poisťovňa mi neschválila návrh na kúpeľnú liečbu, pretože som vraj mala staré vyšetrenia. Mohla tak urobiť?
Veľmi dôležitou podmienkou pre schválenie návrhu na kúpeľnú liečbu revízn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-03-25 09:33:26 - Feat.: - Title: Pacienti štátnej poisťovne najlepšie hodnotia najmä onkologické ústavy, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-03-25 11:00:00 - Feat.: - Title: Rekordná zbierka pre ťažko chorého Martina pomohla. Chlapcovi liečba zabrala a zvyšné peniaze chce rodina darovať iným deťom 04 - Modified: 2024-03-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Wellness v prírode: Na týchto miestach si ho užijete celoročne a zdarma 05 - Modified: 2024-03-07 13:10:24 - Feat.: - Title: Pacienti najlepšie hodnotia detskú nemocnicu v Košiciach, ukázal rebríček Dôvery
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:51