StoryEditor

Šéfovia nesmú intrigánstvo podporovať

18.03.2009, 23:00

Správanie ľudí vo firmách by mal riadiť ich šéf. A predovšetkým by mal pracovníkov zjednocovať aj počas takých situácií, akým je hrozba prepúšťania. Jednoducho im dať najavo, že takáto nepriaznivá situácia ich musí stmeliť a motivovať.

Držte opraty
Prepúšťanie je náročný proces aj pre vedenie firiem. Manažéri musia predovšetkým oznamovať jednotlivcom, že im spoločnosť dáva výpoveď. A zároveň riešiť dusnú atmosféru medzi ľuďmi. Jednoducho ich úlohou je udržiavať správnu pracovnú atmosféru. "V snahe vyhnúť sa intrigám je dôležitá otvorená komunikácia od vzniku nepriaznivej situácie. Každý nadriadený by mal poznať svojich ľudí a vedieť odhadnúť ich reakcie v napätej atmosfére. Samozrejme, poznať ich silné a slabé stránky," hovorí konzultantka Synergie Slovakia Ivana Klimová. A budovať predovšetkým silný tím, a nie individuality, ktoré si idú po krku aj v menej kritických stavoch, akým je hrozba prepúšťania. V kultivovanom prostredí by sa šíritelia klebiet, intríg a agresívneho správania nemali dlho ohriať.
A práve zostať spravodlivý a neutrálny si vyžaduje veľa skúseností a duševných síl. Ak má nadriadený sám podozrenie na intrigy a agresívne správanie ľudí vo firme, mal by si osvojiť niekoľko v súčasnosti účinných spôsobov riešenia. Napríklad pravidelnú komunikáciu, alebo dokonca teambuildingové aktivity, kde si vypäté okamihy formou rôznych hier môžete nasimulovať. Zároveň si musí uvedomiť, že má byť odhalený iba pravý vinník. A na to si potrebuje zabezpečiť dôkazy a byť o vine dotyčného presvedčený.

Koho vlastne prepustiť
Vrcholný manažment musí byť pre svojich ľudí svojím správaním vzorom a prirodzenou autoritou. Zároveň by si mal sebakriticky uvedomiť, či v rámci kariérneho a osobnostného rastu svojich ľudí uprednostňuje iba férové metódy. "V situácii, keď sú identifikovaní vinníci a obete, je dôležité sledovať záujmy celého tímu. Ak ste presvedčený, že máte v tíme intrigána, ktorý robí v tíme zlú krv, nečakajte a začnite konať. Samozrejme, v súlade so Zákonníkom práce či už napomenutím o porušení pracovnej disciplíny, alebo dokonca aj výpoveďou. Nečakajte, že váš tím opustia tí správni ľudia," dodáva Ivana Klimová.

"Mŕtvy chrobák", alebo z očí do očí
Intrigánstvo či klebetenie je podľa Ivany Klimovej rozšírené predovšetkým v ženských kolektívoch. No v súčasnosti už nezaostávajú ani muži. Intrigovanie je problémom najmä vo veľkých spoločnostiach alebo nadnárodných korporáciách. Jedno z riešení, ktoré v tejto súvislosti odporúčajú manažérom, je zachovať pozíciu mŕtveho chrobáka. Pasivita by však nemala byť dominantnou manažérskou vlastnosťou. Našťastie, takýto spôsob riešenia konfliktov si volí iba nepatrný zlomok.
Ak manažér pozná pôvodcu ohovárania, volí si väčšinou rozhovor z očí do očí. Niektorí stavia na humor. Účinné riešenie je pôvodcov zla jednoducho zamestnať čo najviac, aby na šírenie negatívnej atmosféry a podrážania svojich kolegov nemali čas. So zlobou, a to najmä vo vypätých situáciách, sa však aj naďalej bojuje veľmi ťažko. Väčšinou sa ako účinná zbraň naozaj ukázal humor.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:43