StoryEditor

Český expremiér kandiduje na šéfa MMF

23.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Bývalý šéf Českej národnej banky a expremiér Josef Tošovský údajne prijal kandidatúru na post výkonného riaditeľa Medzinárodného menového fondu (MMF).

Informovali o tom české Hospodářské noviny s odvolaním na správu tlačového oddelenia súčasného Tošovského pôsobiska, Banky pre medzinárodné platby.
Agentúra Reuters uviedla, že podľa zdrojov z MMF si Tošovský "praje byť považovaný za kandidáta na post výkonného šéfa fondu". Ekonóma chce podľa dostupných informácií na druhého oficiálneho kandidáta do funkcie nominovať Rusko. "Myslíme si, že pán Tošovský bol nominovaný na post riaditeľa Medzinárodného menového fondu a túto nomináciu prijal," potvrdilo pre denník tlačové oddelenie bazilejskej banky.
O tom, že Moskva plánuje do čela fondu presadiť českého zástupcu, informovala v utorok ako o špekulácii londýnska mimovládna organizácia Bretton Wood Project a Regionálna televízna agentúra. V utorok v noci správu priniesla tiež agentúra Reuters z odvolaním sa na zdroje z MMF.
Podľa britskej organizácie mal o pláne Rusov hovoriť juhoafrický minister financií Trevor Manuel na schôdzke s ministrami z ostatných afrických štátov. Podľa HN chce Rusko nomináciou Tošovského, ktorý má medzi finančníkmi dobrú povesť, "vraziť klin" medzi krajiny Európskej únie. Najvyšší post totiž v posledných rokoch obsadzovali výhradne kandidáti z veľkých západoeurópskych krajín. Z Česka by Tošovský zrejme politickú podporu nezískal. " Pán Tošovský nie je kandidátom Českej republiky. Budeme ctiť závery Rady ministrov hospodárstva a financií, ktorá nominovala pána Strauss-Kahna," povedal serveru Aktuálne.cz minister financií Miroslav Kalousek.
Voľba nového šéfa MMF sa uskutoční kvôli odstúpeniu Španiela Rodriga Rata. Ten post zastával od roku 2004 a jeho funkčné obdobie by trvalo do roku 2009. Rato sa však z osobných dôvodov rozhodol rezignovať.
Tošovský sa stal prvýkrát guvernérom ČNB v januári 1993 a túto funkciu zastával do decembra 1997. Vtedy ho odvolal prezident Václav Havel, aby ho od januára do júla 1998 poveril vedením vlády. Do kresla ČNB sa Tošovský vrátil na šesť rokov v júli 1998. Vo februári tohto roku o ňom Mladá fronta Dnes napísala, že spolupracoval s komunistickou Štátnou bezpečnosťou. Tošovský to poprel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 22:54