StoryEditor

Ktoré zľavy a príspevky môže žiadať ťažko zdravotne postihnutý človek od štátu

12.03.2020, 06:00
Pre fungovanie ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím je nevyhnutné mať preukaz ŤZP.

Ako si vybaviť preukaz
Žiadosť o preukaz sa podáva priamo na oddelení posudkových činnosti úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. Aby ste ho získali, musíte podať žiadosť na najbližšom úrade práce – na jeho sociálnom oddelení. Ešte predtým však musíte podstúpiť lekársku prehliadku, aby ste mohli priložiť tlačivo na doloženie zdravotného stavu. Dajte si dokopy všetky vyšetrenia od odborných lekárov, všetky nálezy a doklady.
Ak vám posudkový lekár určí po posúdení lekárskych nálezov mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent, máte nárok na preukaz. V prípade, že sa v lekárskom posudku uvedie, že miera funkčnej poruchy je najmenej 50 percent a ste odkázaný na sprievodcu, môžete požiadať o preukaz so sprievodcom. Musíte pritom spĺňať podmienku odkázanosti na pomoc inej osoby alebo na psa so špeciálnym výcvikom pri zabezpečovaní pohybu, orientácie a komunikácie so spoločenským prostredím. Pri žiadosti musíte predložiť identifikačný preukaz – buď občiansky, pas alebo povolenie na pobyt – a okrem nich aj fotografiu veľkosti 3 x 4 cm.

Príspevky pre držiteľov preukazu ŤZP

1. Vrátenie preplatkov za lieky pacientom s preukazom
Výška limitu spoluúčasti sa invalidným dôchodcom a držiteľom preukazu ŤZP znížila z 25 na 12 eur. Limit spoluúčasti sa po novom zvyšuje pre všetky deti do dovŕšenia šiestich rokov z ôsmich na 10 eur a deťom do dovŕšenia šiestich rokov s preukazom ostáva bezplatný. Zdravotná poisťovňa vyplatí preplatok do 90 dní automaticky priamo na bankový účet alebo poštovou poukážkou na adresu uvedenú v zdravotnej poisťovni.

2. Dane a poplatky v meste a obci
Obce a mestá majú možnosť vyjsť v ústrety zdravotne postihnutým občanom tým, že im umožnia čerpať zľavu na miestne dane a poplatky. Medzi ne patria daň z nehnuteľnosti, garáže a nebytových priestorov, daň za psa alebo za komunálny odpad a jeho odvoz. Nehnuteľnosť pritom musí vlastniť zdravotne postihnutý občan, držiteľ preukazu. Ak má obec alebo mesto schválené uznesenie alebo všeobecno-záväzné nariadenie o zľavách – najčastejšie to je v prípade poplatku za odvoz komunálneho odpadu, na daniach za nehnuteľnosti alebo v prípade poplatku za psa – môžete žiadať o úľavy. Taktiež môžete dostať zľavu na daň za garáž, byt alebo pozemok. Preto sa o nich treba informovať na obecnom alebo mestskom úrade.

3. Koncesionárske poplatky
Preukaz má výhody aj pre zdravotne postihnutých a invalidov, ktorí vlastnia preukaz osoby s ťažkým zdravotným postihnutím. Od platenia koncesionárskych poplatkov sú oslobodené aj osoby...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:46