TASR/Richard Drew
StoryEditor

Trhy padajú, investori sú pod tlakom. Odborník vysvetlil, čo robiť

30.03.2020, 12:36
Autor:
(msa)(msa)
Čím dlhší je investičný horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií či do podnikových dlhopisov prinesú kladný výnos, a to aj napriek obdobiam kríz, epidémií či neistôt, vysvetľuje analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Akciové trhy zaknihovali v dôsledku koronavírusu za ostatný mesiac masívne straty prevyšujúce 30 percent. Pod tlakom sú aj ďalšie rizikové investície. Čo by mal bežný investor teraz robiť?

Ideálne nič, najmä by nemal začal panikáriť a zbavovať sa aktív, v ktorých má zainvestované. Mal by byť trpezlivý, pokojný a dodržať investičný horizont, ktorý si určil na začiatku investície.

Mal by teda ostať zainvestovaný a držať sa pôvodného plánu. A to bez ohľadu na to, že aktuálne trhy padajú, keďže svet stojí na hrane recesie.


 Pre investorov musí byť psychicky náročné svoje peniaze nevybrať.

Áno. No najväčšou chybou bežných investorov je, že počas paniky sa zbavia rizikových akciových investícií za diskontné ceny. Spravidla platí, že trhy predbiehajú reálny vývoj ekonomiky a odrazia sa skôr, ako začnú prichádzať prvé pozitívne správy.

Bežný investor sa však začne o investície zaujímať až v čase, keď sú ich ceny omnoho vyššie, za aké sa ich predtým zbavoval.

Snaha vyhnúť sa stratám ich tak stojí nakoniec viac peňazí, ako keby počas poklesu ostali plne zainvestovaní. Skracovanie investičného horizontu a časovanie trhov teda zvyšuje riziko straty alebo prinajmenšom znižuje potenciálny výnos.
 
Je aj teraz vhodný čas na investovanie?

Nadnesene povedané, vhodný čas bol včera, ešte vhodnejší predvčerom. S investovaním je totiž ideálne začať čím skôr, pretože tak aj s menším kapitálom možno dosiahnuť vytýčené investičné ciele. Tento proces by sa nemal prerušovať ani počas rôznych turbulencií a výkyvov vrátane najextrémnejších, aké vidíme dnes.

Na trhoch sa z času na čas vyskytnú, no ide o bežnú vlastnosť spätú s investovaním. Nakoniec vždy prejdú. Z dlhodobého hľadiska predstavujú takmer bezvýznamnú korekčnú periódu rastového trendu.

Platí, že čím dlhší je investičný horizont, tým väčšia je pravdepodobnosť, že peniaze vložené do akcií či do podnikových dlhopisov prinesú kladný výnos, a to aj napriek obdobiam kríz, epidémií či neistôt. Potvrdzujú to aj historické štatistiky ostatných desaťročí.
 
Pokiaľ niekto investuje pravidelne, neurobil by lepšie, ak by počkal, kým trhy klesnú ešte nižšie a potom by dokúpil aktíva vo väčšom objeme?

Ide o časovanie trhov a to sa spravidla nevypláca. Nikto nemôže s istotou vedieť, či už trhy nedosiahli dno, alebo či neklesnú ešte o ďalších 20 percent.

Obrovskou výhodou pravidelného investovania je priemerovanie cien, a teda zmazávanie výkyvov cien akcií, ktoré z dlhodobého hľadiska rastú v dôsledku technologického pokroku či demografického vývoja.

Nevidím žiaden racionálny dôvod, prečo by malo prísť k odkladu či posunu nákupov pravidelného investovania. Tomu, kto investuje pravidelne, môže byť v podstate jedno, čo sa deje na trhoch.
 
A čo bezpečné aktíva? Mohli by byť zlato či štátne dlhopisy dobrou voľbou v období poklesu trhov spôsobeného koronavírusom?

Súčasná panika na trhoch dosiahla až také rozmery, že zasiahla paradoxne aj zlato. Investori potrebovali predávať všetky ziskové aktíva, aby mohli pokrývať straty na rizikových investíciách. A zlato sa na to perfektne hodilo, keďže iba nedávno dosahovalo na sedemročné maximá.

Myslím si, že všetky stimuly centrálnych bánk, ktorých efektivita klesá, a rôzne fiškálne podporné opatrenia, ktoré zvýšia už aj tak vysoké verejné dlhy viacerých vlád, povedú nakoniec k podkopaniu dôvery vo vlády a v centrálne banky. Najmä v situácii, keď vysoké dlhy budú riešiť monetizáciou dlhov, oslabovaním mien či zvyšovaním daní.

Práve to bude príležitosť pre spomínané zlato. Investori ho budú viac nakupovať, keďže je históriou prevereným uchovávateľom hodnôt a diverzifikuje investičné portfólio.

Komodita tak môže mať pred sebou vo vzdialenejšej budúcnosti priestor na vyšší rast, najmä ak zoberieme do úvahy, že mnoho investorov ju vôbec nemá. Opäť platí, že trpezlivosť ruže prináša a je obozretné mať nejakú časť portfólia v zlate.

Výnosy štátnych dlhopisov sú nízke a nereflektujú skutočné riziká, ktoré nesú, najmä v podobe hory dlhov. Možno ich charakterizovať skôr ako bezvýnosové riziko než bezrizikový výnos. Aj v dnešných časoch turbulencií ich vnímame ako extrémne predražené aktívum.
 
Čo by teda mohlo byť bezpečnou alebo aspoň menej rizikovou alternatívou?

V slovenských podmienkach môžu byť zaujímavými bezpečnými prístavmi vybrané korporátne dlhopisy emitentov zo silných skupín z česko-slovenského regiónu s robustnými bilanciami, obchodované na bratislavskej burze.

Ponúkajú atraktívny výnos do splatnosti vzhľadom na podstupované riziko a volatilita ich cien je relatívne nízka v porovnaní s globálnymi akciovými trhmi. Len limitovane reagujú na externý vývoj a nervozitu okolo koronavírusu, keď ich vlastní pomerne málo inštitucionálnych investorov a väčšinou sú investormi držané do splatnosti.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly 03 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 04 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 05 - Modified: 2024-04-12 12:42:52 - Feat.: - Title: Ceny zlata lámu rekordy, prekonali hranicu 2400 dolárov za uncu. Rastie aj striebro
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:42