Podľa štúdie Agricultural Health Study (AHS), desaťročia trvajúceho výskumného projektu realizovaného rôznymi vládnymi skupinami, sú farmárom a ich rodinným príslušníkom viac diagnostikované určité typy rakoviny. Medzi ne patrí leukémia, non-Hodgkinov lymfóm, mnohopočetný myelóm, sarkóm mäkkých tkanív a žalúdka, mozgu, prostaty a rakovina kože. Pesticídy môžu byť jednou z najväčších príčin, ale AHS tiež uvádza prispievajúce faktory ako „výfukové plyny motorov, rozpúšťadlá, prach, živočíšne vírusy, hnojivá, palivá a špecifické mikróby“.Pixabay
StoryEditor

Farmy zavádzajú tvrdé opatrenia. Žiadajú o odklad nájomného za pôdu

02.04.2020, 11:36
Slovenskí poľnohospodár najnovšie požiadali o pomoc aj Slovenský pozemkový fond. Potrebujú odložiť splatnosť nájomného za poľnohospodárske pozemky v správe fondu o šesť mesiacov.

Prísne opatrenia na farmách majú zabezpečiť dostatok potravín v tomto krízovom období. Farmárom by v tejto situácii pomohol odklad splátok nájomného, ktoré platia Slovenskému pozemkovému fondu.  Generálna riaditeľka  Adriana Šklíbová im vyšla v ústrety.

„Farmári sú tí, ktorí zabezpečujú potravinovú sebestačnosť našej krajiny. Pomôžeme im a verím, že nájdeme i ďalšie spoločné riešenia, vďaka ktorým zvládnu toto náročné obdobie," vyhlásila.

K farmárom sa s požiadavkou odkladu pripojila aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Tá cez svojho predsedu Emila Macha zároveň apelovala však na to, aby bolo i naďalej zabezpečené plynulé fungovanie Rady Slovenského pozemkového fondu.

„Poľnohospodári aj naďalej pracujú v plnom nasadení. Uzatváranie nájomných zmlúv i dodatkov, rovnako ako aj ostatných právnych úkonov je veľmi dôležité pre bezproblémový chod poľnohospodárskej výroby na Slovensku," povedal Emil Macho.

Od nástupu do svojej funkcie sa Adriana Šklíbová zasadila o hlbšiu spoluprácu fondu so slovenskými poľnohospodármi i organizáciami, ktoré ich zastupujú.

Aj vďaka tomu sa počas leta 2019 rozšírila Rada Slovenského pozemkového fondu o zástupcu poľnohospodárov. Tento krok sa môže práve v tomto náročnom období ukázať ako veľmi efektívny, keďže na zasadnutiach Rady SPF môžu mať farmári svojho zástupcu.

01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 03 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti 04 - Modified: 2024-02-12 12:46:45 - Feat.: - Title: Agrorezort nevie vyplatiť minuloročné priame platby do dvoch týždňov, vraví šéf potravinárov Macho 05 - Modified: 2024-02-01 15:08:30 - Feat.: - Title: Čoraz nedostupnejšie bývanie v Bratislave. Priemerná výška nájomného presiahla hranicu tisíc eur za mesiac
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 09:03