StoryEditor

Prichádzate o majetky? Bráňte sa, radí notárka

05.05.2020, 15:02
Chybne napísaná kúpna zmluva alebo spochybnený závet. Aj takto prichádzajú ľudia o značné majetkové hodnoty.

V tejto dobe si nikto nemôže byť istý tým, či sa nedostane do existenčných problémov. Na rôzne situácie však pamätá náš právny poriadok. Notárka Miriam Imrich Breznoščáková na príkladoch z praxe radí, ako by ste mali v sporných prípadoch postupovať. 

Príklad 1: Ste alebo nie ste dedičom
Na konaní o dedičstve sa dozviete o závete, ktorým váš rodič všetok majetok odkázal len jednému z dvoch synov. Ako opomenutý namietate a žiadate svoj dedičský podiel. Uprednostnený brat však tvrdí, že nemáte nárok na žiaden podiel z dedičstva, lebo váš otec závetom odkázal všetko len jemu. „Notár musí vyhodnotiť, kto je dedičom. A v tomto prípade závetom opomenutý syn má postavenie neopomenuteľného dediča. Má preto právo namietať relatívnu neplatnosť závetu, keďže závetca nerešpektoval príslušné ustanovenie Občianskeho zákonníka. Musíme priznať opomenutému synovi polovicu jeho zákonného podielu, keby závet nebol, teda jednu štvrtinu,“ vraví notárka. Nasleduje uznesenie o spornom dedičskom práve. „Postupujeme tak už podľa Civilného mimosporového poriadku. Uznesením notár určí, s kým ako dedičom bude v konaní pokračovať a koho účasť ukončí.“ Toto však podľa notárky nie je typický spor dedičov, keďže sa vyrieši priamo pred notárom v konaní o dedičstve.

Príklad 2: Podpis na závete je sfalšovaný
Rodič všetok majetok odkázal len jednému z dvoch synov. Opomenutý tvrdí: na závete nie je podpis závetcu, je sfalšovaný. Notárka vysvetľuje, že ide o skutkový spor. „Vyžaduje si to dokazovanie v sporovom súdnom konaní, no notár nie je oprávnený vykonávať takéto dokazovanie. Pokúsi sa ešte o zmier medzi dedičmi. Ak sa to nepodarí, poučí toho dediča, ktorého právo sa javí ako menej pravdepodobné, teda závetom opomenutého dediča, že si svoje právo, že je dedičom, musí uplatniť osobitnou žalobou.“ Notár vydá uznesenie, ktorým uloží tejto osobe podať žalobu na súde v lehotu, ktorú určí. Podáva sa na súde, na ktorom sa vedie konanie o dedičstve. Ďalším výrokom preruší ko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:38