StoryEditor

Útek, ktorý naozaj stojí za to

19.06.2008, 00:00
Mali by ste odvahu len tak sa všetkého vzdať? Zabudli by ste na prácu, na rodinu, rozstrihali svoje kreditné karty, spálili občiansky preukaz a všetky dovtedajšie úspory venovali na charitu? Chris McCandless to urobil.

Ako 22-ročný, krátko po promócii, sa bez rozlúčky rozhodol vydať na cestu naprieč Amerikou. S batohom na chrbte a novým menom - Alexander Supertramp, sa jeho novým životným cieľom stala Aljaška.

Rebelant aj vzor
Chris naozaj existoval. Vďaka jeho odhodlaniu skoncovať s dovtedajším povrchným životom, rozhodnutiu opustiť nie práve ideálne fungujúcu rodinu, vôli vzdať sa majetku, kariéry či akejkoľvek istoty, stal sa symbolom istej americkej generácie. Jeho putovanie inšpirovalo horolezca, dobrodruha a spisovateľa Jona Krakauera k napísaniu knihy, ktorá sa stala bestsellerom. Zaujala aj herca a príležitostného režiséra Seana Penna, ktorý sa rozhodol preniesť príbeh na filmové plátno. Snímka Útek do divočiny mala v Amerike premiéru minulý rok. Ovenčená chválou kritiky, niekoľkými festivalovými cenami a s dvoma nomináciami na Oscara príde do slovenských kín vo štvrtok.

S Chrisom (Alexom) sa zoznamujeme v momente, keď vstúpi na územie vysnívanej Aljašky. Začína sa záverečná etapa jeho "cesty“. Popri vyrovnávaní sa s krásou severskej krajiny, zabývaním v starom opustenom autobuse aj zastrelení prvého losa, sa vraciame do minulosti a sledujeme, čo všetko Chris zažil. Chrisovu púť Sean Penn rozdelil do niekoľkých fáz - Chris akoby nanovo prežíval narodenie, dospievanie, hľadanie novej rodiny a nadobúdanie nových životných múdrostí.

113 dní samoty
Vďaka prelínaniu aktuálneho s retrospektívnym má film dynamické tempo, nie je žiadnou priamočiarou road-movie. Sean Penn pôsobivú atmosféru docielil krásnymi zábermi americkej prírody, hudbou Eddieho Veddera, scenárom a presvedčivým hereckým obsadením. Emile Hirsch si musel vraj pred kamerou vytrpieť takmer toľko čo skutočný Chris. Chris musel stráviť na Aljaške celkom sám 113 dní, aby si uvedomil, že šťastie je skutočné len vtedy, keď sa máme s kým oň podeliť. A že nové meno z nás nového človeka v skutočnosti neurobí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 15:52