Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Ako na príspevok od štátu z Prvej pomoci. Pozrite si manuál

03.06.2020, 13:30
Návod, ako vyplniť najproblémovejšie časti v žiadosti o „korona“ financie od štátu, nájdete ľahko na webe.

Ako vyplniť žiadosť o príspevok od štátu v prípade najproblematickejších bodov? Ministerstvo práce zavesilo na internet prehľadný manuál. Množstvo podnikateľov a SZČO sa totiž sťažovalo, že si nedokážu poradiť s vyplnením formulára. Ide najmä o jednotný výklad pojmov LexCorona napríklad pri údajoch o určení poklesu v tržbách. Žiadateľom, pri ktorých sa zistia nezrovnalosti – a je jedno, či ide o úmysel alebo neznalosť – pritom hrozia sankcie.
Pripomeňme, že do 2. júla poslalo ministerstvo práce žiadateľom o príspevky z projektu Prvá pomoc už 130 489 platieb, a to vo výške 187 372 207,33 milióna eur. Podporu tak dostalo 520 588 zamestnancov a 87 546 samostatne zárobkovo činných osôb.

Ako návod vyhľadať

Kde presne treba Manuál hľadať? Na webe pomahameludom.sk si kliknete do opatrenia č. 2), teda na nápis „SZČO, ktoré museli svoje prevádzky zatvoriť na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR alebo im poklesli tržby o najmenej 20 %“. V priestore určenom pre túto kategóriu osôb si vyhľadáte modré políčka ŽIADOSŤ a VÝKAZ (na ne však nekliknete), pod nimi je umiestnený zoznam dokumentov, pričom Manuál je štvrtý v poradí. Po rozkliknutí sa vám otvorí celý text – Manuál na posúdenie výpočtu tržieb v rámci opatrenia 2 a Opatrenia 3B projektu Prvá pomoc.
V materiáli nájdete najdôležitejšie informácie, ktoré by mali pomôcť každej právnickej alebo fyzickej osobe.

Ide o otázky ako:
Čo sa pre účely získania príspevkov rozumie pod pojmom tržba?
Aký podklad majú PO a FO použiť pre získanie údajov o výške poklesu v tržbách?
Čo ak vediem podvojné účtovníctvo a som platiteľ DPH, ale údaje o výške mojich tržieb nie sú identické s podaným DPH priznaním?

Ako návod použiť

V materiáli nájdete aj príklady priamo z praxe napríklad o tom, kedy nemusí byť údaj o tržbách z DPH priznania identický s údajom o tržbách v účtovníctve podľa paragrafu 2 ods. 15 Zákona o účtovníctve:

1. Čo ak som ako platiteľ DPH obdržal zálohovú platbu, ktorá je za daný mesiac uvedená v DPH priznaní? Zahŕňam tento údaj do výpočtu poklesu tržieb?

Nie, zálohová platba nespĺňa definíciu tržby podľa § 2 ods. 15 Zákona o účtovníctve. Subjekt nebude brať do úvahy zálohové platby pre výpočet poklesu tržieb. Tržba zo zálohovej platby vstúpi do údajov o tržbách až v mesiaci uskutočnenia účtovného prípadu a vyúčtovaniu zálohovej platby.

2. V sledovanom mesiaci som dosiahol tržby, z ktorých v rámci DPH legislatívy vyplýva tuzemský prenos daňovej povinnosti (napr. stavebné práce, kovový odpad, mobilné telefóny a pod.)

V tomto prípade tieto výnosy budú pre účely výpočtu poklesu tržbou. Tieto údaje sa nenachádzajú v podanom DPH priznaní u dodávateľa ale subjekt je povinný tieto výnosy vziať do úvahy. Niektoré rozdiely sú možné vysvetliť údajmi v podanom kontrolnom výkaze.

3. Som platiteľ DPH a dosiahol som výnosy z tržieb, pri ktorých miesto dodania nie je na území SR a preto nie sú zahrnuté v podanom DPH priznaní.

V tomto prípade ide o tržby a subjekt ich vezme pri výpočte tržieb do úvahy napriek tomu, že ich nemá uvedené v DPH priznaní. Subjekt bude tržby konzistentne posudzovať podľa § 2 ods. 15 Zákona o účtovníctve. Tieto údaje sa nenachádzajú v podanom DPH priznaní u dodávateľa ale subjekt je povinný tieto výnosy vziať do úvahy. Tieto rozdiely sú možné vysvetliť údajmi v podanom súhrnnom výkaze.

4. Obdržal som platbu za nájom alebo tzv. predplatné vopred za nasledujúce 3 mesiace, akú výšku zahrniem do aktuálneho mesiaca.

V tomto prípade je potrebné sledovať časové rozlíšenie vzniknutých budúcich výnosov v zmysle účtovných predpisov. Do tržieb si konzistentne zahrniete len výšku tržieb, ktoré súvisia s konkrétnym mesiacom.

5. Čo ak som dosiahol v danom mesiaci špeciálne typy výnosov, ktoré nesúvisia s mojou bežnou činnosťou?

Vždy je potrebné vychádzať z § 2 ods. 15 Zákona o účtovníctve. Výnosy alebo príjmy, ktoré subjekt považuje za jednorazové a špeciálne (napr. predaj majetku), subjekt do čistého obratu nezahrnie.

6. V mojom prípade dochádza k časovému nesúladu, kedy evidujem tržbu v účtovníctve a kedy vchádza do DPH priznania? Ako postupovať?

V tomto prípade je potrebné vziať do úvahy, kedy tržba splnila všetky znaky tržby podľa § 2 ods. 15 Zákona o účtovníctve bez ohľadu na to, že do DPH priznania tieto tržby budú zahrnuté s oneskorením. V manuáli sú uvedené len najčastejšie prípady. V prípade ak prevádzkujte špecifický druh podnikateľskej činnosti a neviete si rady pri výpočte tržieb, prosím obráťte sa na nás cez kontaktný formulár MPSVR SR.

01 - Modified: 2024-02-13 16:45:30 - Feat.: - Title: Národná rada posunula zákon o opatreniach v podnikateľskom prostredí do druhého čítania 02 - Modified: 2023-11-28 12:40:17 - Feat.: - Title: Európska únia prepája všetky elektrické siete štátov, spotreba v najbližších rokoch výrazne stúpne 03 - Modified: 2023-10-20 17:57:09 - Feat.: - Title: Slovensko potrebuje ľavicové reformy, tvrdia odborníci pod vedením Schmögnerovej 04 - Modified: 2023-10-14 08:25:05 - Feat.: - Title: Armáda zasiahne aj v uliciach. Po vražde učiteľa vo Francúzsku na hliadkovanie nasadia 7000 vojakov 05 - Modified: 2023-10-04 11:15:10 - Feat.: - Title: Konsolidácii by podľa vlády pomohlo takmer 100 opatrení za necelých 10 milárd eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:37