StoryEditor

Spaľujete odpad? Porušujete minimálne jeden zákon

18.06.2020, 14:40

Rýchle, pohodlné a lacné riešenie. Spaľovanie bolo tradičným spôsobom zbavenia sa odpadu z domácnosti. Takéto „tradície“ však nie je dnes už možné udržiavať najmä kvôli ľudskému zdraviu a životnému prostrediu.

Horšie škodliviny ako kedysi. Odpadky sú viac toxické

Jedným z dôvodov, prečo sa pristupuje k zbavovaniu odpadov inak je aj fakt, že chemické zloženie smetia je iné. Viac plastov, viac chémie. Spaľovanie odpadov na Slovensku je zakázané. Povolené je len v na to určených zariadeniach. „Z pohľadu legislatívy sú to spaľovne odpadov a zariadenia na ich spoluspaľovanie,“ vysvetľuje Radoslav Virgovič, špecialista na ovzdušie a zmenu klímu z odboru analýz a hodnotenia životného prostredia zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Spaľujete napriek zákonom? Na krku máte pokutu, možno páchate trestný čin

Prevádzky, ktoré môžu spaľovať odpad, musia splniť prísne kritériá. „Emisné limity, technické a prevádzkové požiadavky, ktoré určuje vyhláška ministerstva životného prostredia č.410/2012 Z.z.,“ spresnila Beáta Pokorná, vedúca oddelenia kontroly na Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Akékoľvek iné spaľovanie odpadu je prísne zakázané. Vyplýva to zo Zákona o odpadoch, Zákon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 07:19