StoryEditor

Stavebný zákon má novú filozofiu

23.07.2020, 00:00
Nová legislatíva v oblasti výstavby nevzniká na ministerstve dopravy a výstavby, ale na úrade podpredsedu vlády pre legislatívu. Pod palcom ho má, vďaka kompetenčnému zákonu, podpredseda vlády Štefan Holý.

Zásadnú procesnú zmenu majú priniesť nové stavebné predpisy. Nielen v tom, že sa má príprava a realizácia stavieb a investičných zámerov u nás zrýchliť, zjednodušiť a zefektívniť. Prekopať sa má aj celá filozofia.


Nové prístupy
Posilniť sa má napríklad význam územného plánovania, každá obec si bude musieť obstarať svoj územný plán a dostane možnosť vyjadriť požiadavky na rozvoj svojho územia. Procesy obstarávania územnoplánovacej dokumentácie sa majú skrátiť a postupy pri ich obstarávaní a schvaľovaní spresniť.
Príprava stavby sa má po novom premietnuť do analytického procesu. V jeho priebehu sa zistia vplyvy na životné prostredie, ale aj verejné záujmy, ktoré sledujú úrady verejnej správy.


Výsledkom má byť dokument vplyvov a záujmov. Ten sa bude musieť rešpektovať pri projekcii, realizácii a prevádzke stavieb a na jeho základe spracuje projektant projekt. Úrady, ktoré budú zúčastnené na tvorbe tohto dokumentu vplyvov, projekt skontrolujú s právom veta. Možnosť dokázať opodstatnenosť svojho riešenia však dostane aj projektant. Ak sa vyskytnú rozpory, ich vyriešenie bude v rukách štátu.


Po novom sa má aj výrazne viac kontrolovať a dozorovať kvalita stavieb, nastolí sa kompetentnosť stavebnej inšpekcie a zrušiť sa majú stavebné úrady v podobe, ako ich poznáme dnes.


Zatiaľ zatajované detaily
Toto je len malý výsek plánovaných zmien v rámci širokej problematiky územného plánovania a výstavby, ako ich popisuje Programové vyhlásenie vlády Igora Matoviča. Či sa v takejto forme skutočne dostanú do praxe, je zatiaľ otázne. Lebo okrem programového vyhlásenia sú politici a úradníci zatiaľ skúpi na slovo.

Ministerstvo dopravy a výstavby, ktoré bývalo štandardne gestorom návrhov stavebného zákona, na spresňujúce otázky HN ani po týždni nereagovalo. Na minulotýždňovej konferencii Development Summit 2020 však zaznelo, že aj vďaka kompetenčnému zákonu sa príprava stavebného kódexu presúva do gescie úradu podpredsedu vlády pre legislatívu Štefana Holého. Pre HN to nepriamo potvrdil aj tlačový odbor: „Na úrovni vlády je vytvorená pracovná skupina, ktorej cieľom je vypracovať paragrafové znenie stavebných predpisov. Do práce tejto skupiny sú zapojené všetky ministerstvá, ktorých sa daná téma priamo dotýka.“...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 13:30:00 - Feat.: - Title: Nový portál územného plánovania uľahčí viaceré veci. Čo všetko sa dá vybaviť? 02 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 03 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Stavebníctvo sa budúci rok dočká zásadných legislatívnych zmien. Viaceré z nich už vstúpili do platnosti 04 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-03-11 12:38:32 - Feat.: - Title: Sklenený chrbát, AI, väčší displej, ale len minimálne zmeny hardvéru. Samsung vylepšil svoje bestsellery
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:02