Richard Sulík (vpravo) chce prostredníctvom „podnikateľského kilečka“ uľahčiť život biznisu. Cez Igora Matoviča však nepretlačil všetko.TASR
StoryEditor

Čo obsahuje Sulíkovo „kilečko“? Týchto 20 opatrení najviac odľahčí podnikateľov

25.06.2020, 11:55
Vláda schválila vyše sto opatrení na odbyrokratizovanie biznis prostredia. Ktoré opatrenia najviac odbremenia našich podnikateľov? Pozreli sme sa na niektoré z nich.

Najväčší balík na zníženie administratívneho zaťaženia podnikania v modernej histórii Slovenska vypracovalo dovedna 10 spolupracujúcich ministerstiev a niekoľko ďalších úradov. Gestorstvo nad ním držalo ministerstvo hospodárstva.

1. Ústup od auditovanej účtovnej závierky

Na nominálne zvýšenie základného imania v spoločnosti s ručením obmedzeným možno použiť nerozdelený zisk ako aj iné vlastné zdroje spoločnosti. V súčasnosti súdna prax, s poukazom na primerané použitie klauzuly v Obchodnom zákonníku aj pre spoločnosť s ručením obmedzeným vyžaduje, aby účtovná závierka, ktorej výsledky majú byť použité ako podklad pre zvýšenie základného imania, bola overená audítorom. To prirodzene podstatne zvyšuje záťaž podnikateľov. Ak ide o nerozdelený zisk, ktorý by aj tak mohol byť v súlade s ostatnými ustanoveniami zákona vyplatený spoločníkom, niet dôvodu trvať na auditovaní účtovnej závierky v spoločnosti s ručením obmedzeným. Zodpovednosť, že spoločnosť s ručením obmedzeným takéto predpoklady spĺňa ide na ťarchu štatutárneho orgánu.

2. Zjednodušenie zápisu viazanej živnosti

Ustanovenie zjednodušuje v źivnostenskom zákone postup pri zápise viazanej živnosti pravidelnej kontroly vykurovacích a klimatizačných systémov pre oprávnené osoby.

3. Zníženie poplatku pri výživových doplnkoch a nových potravín

Navrhuje sa zníženie správneho poplatku z 50 eur na 30 eur pre fyzické osoby-podnikateľov a právnické osoby, ktoré Úradu verejného zdravotníctva zasielajú oznámenie o zložení a označovaní výživových doplnkov a nových potravín, ktoré sa umiestňujú na trh. Znížením správneho poplatku sa zohľadnia náklady pri umiestnení nového výživového doplnku či nových potravín na trh. Pred 1. 1. 2016 predstavoval poplatok 30 eur a popri rastúcich povinnostiach voči povinným subjektom je primerané cenu za tento administratívny úkon znížiť.

4. Zrušenie evidencie cien

S cieľom znížiť administratívnu záťaž predávajúcim, ktorí predávajú tovar, na ktorý sa nevzťahuje cenová regulácia, sa navrhuje, aby nemali povinnosť viesť evidenciu o cenách vrátane kalkulácii nákladov a zisku.

5. Zjednodušená agenda pri chove rýb

Podľa doterajšieho zákona o šľachtení mali žiadatelia o vydanie osvedčenia na chov rýb povinnosť predkladať k žiadosti o vydanie osvedčenia na chov údaje potrebné na účel overenia vlastníckeho práva k vodnej ploche. Ak žiadateľ nebol vlastníkom vodnej plochy, aj kópie zmluvy o jej prenájme. To spôsobovalo v praxi problémy. Z toho dôvodu bolo potrebné upraviť ustanovenie tak, aby žiadateľ o vydanie osvedčenia na chov rýb predkladal k žiadosti kópiu dokladu preukazujúceho vlastnícke právo žiadateľa k vodnej stavbe, ktorá tvorí zariadenie na chov rýb. V prípade, že žiadateľ nie je vlastníkom takejto vodnej stavby, k žiadosti priloží kópiu zmluvy alebo iného dokladu, ktorý ho oprávňuje užívať takúto vodnú stavbu. Práva a povinnosti žiadateľa o vydanie osvedčenia na chov rýb, ktoré spočívajú v povinnosti vysporiadať si svoje vzťahy s vlastníkmi alebo držiteľmi pozemkov pod vodnou plochou, uzavretím nájomnej zmluvy podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov týmto ustanovením nie sú dotknuté.

6. Zmeny pri auditovaní inidividuálnej účtovnej závierky

Predmetom novely je zvyšovanie veľkostných podmienok na povinnosť overenia individuálnej účtovnej závierky štatutárnym audítorom. Uvedené vyplýva zo súčasného vývoja znižovania administratívnej záťaže podnikateľských subjektov, najmä malých obchodných spoločností. Smernica EP a Rady EÚ určuje len minimálnu transpozičnú povinnosť, od ktorej musí mať účtovná jednotka audit, preto členské štáty uplatňujú rôzne veľkostné podmienky na audit pri zohľadnení objektívnych kritérií ako veľkosť ekonomiky a celospoločenský záujem. Radikálna zmena veľkostných podmienok bude znamenať, že v roku 2022 klesne povinnosť auditu na necelé 1 percento účtovn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:43