StoryEditor

Zisky bánk ťahali úvery a poplatky

01.11.2007, 23:00

Slovenský bankový sektor je vo výbornej kondícií. Za prvých deväť mesiacov sa bankám podarilo podľa údajov Národnej banky Slovenska vytvoriť zisk vo výške 13,753 miliardy slovenských korún, čo je o 1,8 miliardy viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Tri najväčšie banky na Slovensku pritom z tejto sumy vytvorili viac ako 65 percent. Na výkon bánk vplýval najmä rastúci záujem o úvery. Nezanedbateľne vzrástli taktiež zisky z poplatkov a provízií.

Zisk najmä z úrokov
Na zisky slovenských bánk mal najväčší vplyv najmä rast úrokových výnosov. Ide najmä o príjmy z poskytnutých úverov. Tie sú za niekoľko posledných rokov významným motorom ziskovosti bánk, spolu s prijímaním poplatkov. Finančné inštitúcie na úrokoch zarobili 28,8 miliardy, čo je 16 percent viac ako pred rokom. Rástli taktiež výnosy z poplatkov a provízií. Tie si medziročne polepšili o deväť percent a ku koncu obdobia dosiahli viac ako deväť miliárd korún.

Záujem o bývanie
Rastúci záujem o hypotekárne a spotrebné úvery zo strany klientov naďalej pozitívne ovplyvňuje zisky finančného sektora na Slovensku. "Objem úverov poskytnutých klientom vzrástol v porovnaní s prvými tromi kvartálmi roka 2006 o 29 percent," konštatuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Najväčšiu dynamiku rastu podľa nej opäť dosiahli úvery na bývanie, ktoré vzrástli až o 35 percent. Rástol taktiež záujem o spotrebné úvery. "V porovnaní s tretím štvrťrokom predchádzajúceho roka sa objem spotrebných úverov zvýšil o 11 percent," hovorí Fuňová. Zvýšený záujem o peniaze potvrdzuje aj hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. "Objem úverového portfólia skupiny VÚB medziročne vzrástol o 35 percent. Mohutný, až 47 percentný rast zaznamenali hlavne úvery na financovanie nehnuteľností, ktorých objem stúpol ku koncu septembra na 46,2 miliardy korún," hovorí Walterová. Objem spotrebných úverov pritom vo VÚB vzrástol o 16 percent. Napriek rastu záujmu o úvery patrí celková zadlženosť na Slovensku stále medzi najnižšie v Európskej únii, ale aj v stredoeurópskom regióne. Podľa analýzy spoločnosti Symsite Research dosiahol podiel úverov poskytnutých obyvateľstvu v minulom roku 15,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najmenej spomedzi krajín Vyšehradskej štvorky. V eurozóne pritom v minulom roku dosiahla zadlženosť obyvateľstva 55,1 percenta HDP.

Poplatky zarábajú
Banky si polepšili aj na poplatkoch, ktoré za svoje služby klientom účtujú. Ich rast však už nebol taký dynamický ako pri úrokových výnosoch. Polepšili si však o deväť percent. Rast príjmov z poplatkov a provízií súvisel podľa Fuňovej najmä s nárastom počtu transakcií klientov, bežných účtov a taktiež vďaka rozvoju úverov. Poplatky na Slovensku sú podľa prieskumu Slovenskej bankovej asociácie najnižšie spomedzi krajín strednej Európy.

Tri banky
Najväčší podiel na ziskoch bankového sektora mali tri najväčšie slovenské banky. Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka sa na celkovom zisku za prvých deväť mesiacov tohto roka podieľali až 65 percentami. Celkový zisk, ktorý tieto banky dosiahli, tvoril viac ako deväť miliárd slovenských korún. Na slovenskom bankovom trhu pritom aktívne pôsobí 16 komerčných bánk a osem pobočiek zahraničných bánk. Podľa Slovenskej bankovej asociácie bankový sektor v roku 2006 vytvoril priamo 3,6 percenta z celého hrubého domáceho produktu Slovenska. Nepriamy vplyv na tvorbu hrubého domáceho produktu prostredníctvom podpory rozvoja podnikateľského prostredia je však podľa asociácie neporovnateľne vyšší.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:41