Na snímke vľavo predseda vlády SR Igor Matovič a vpravo podpredseda vlády SR a minister financií SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie po podpise memoranda predstaviteľov vlády SR a zástupcov Slovenskej bankovej asociácieTASR
StoryEditor

Banky si načas vydýchnu. Do konca roka nemusia splácať bankový odvod

17.07.2020, 16:27
Splátky osobitného odvodu sa bankám pozastavia až do konca tohto roka. Prezidentka dnes podpísala novelu zákona. Banky si tak načas vydýchnu a vytvoria priestor pre úverové financovanie svojich klientov.

Novelu, ktorá odkladá splátky osobitného bankového odvodu dnes podpísala prezidentka. Do praxe vstúpi potom, čo sa zverejní v Zbierke zákonov. Prinášame reakcie bánk:

Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky: Pre neustále rastúce náklady sme boli nútení na začiatku roka spustiť hromadné prepúšťanie a uskutočniť množstvo úsporných opatrení. Žiaľ, museli sme pristúpiť aj k úprave poplatkov voči klientom. Nakoľko sa naša nákladová situácia vyvíja dobre, pristupujeme ku kroku, ktorý je na bankovom trhu výnimočný. Znižujeme mesačný poplatok za „Užitočný účet“ z 5, 90 na päť eur mesačne, čo je úspora až vo výške 15 percent oproti súčasnej cene. Vďaka tomuto zníženiu sa poplatok za balík k osobnému účtu stal jedným z najnižších medzi pobočkovými bankami na Slovensku. Banka sa na možnú prichádzajúcu krízu zodpovedne pripravovala od minulého roka, nakoľko ekonomické ukazovatele naznačovali, že ekonomické ochladenie môže zasiahnuť Slovensko už na jeseň minulého roka. Nikto však nepočítal s príchodom koronakrízy a už vôbec nie v rozsahu, v akom zasiahla celý svet vrátane Slovenska, podnikateľského sektoru a bankového trhu nevynímajúc.

Zuzana Žiaranová, hovorkyňa Tatra banky: Efekt pozastavenia odvodu sa prejaví v náraste kapitálu a tým aj možnosti úverovania ekonomiky. Tento krok bude iba čiastočne kompenzovať výrazný pokles zisku bankového sektora. Zákon o bankovom odvode vyslovene zakazuje bankám preniesť tento náklad do cien. Výška poplatkov jednotlivých bánk je teda výlučne dôsledkom konkurenčného boja. A preto ani ich zmeny do budúcna nebudú primárne ovplyvňované jeho zrušením. Za posledných päť rokov – od prvého kvartálu 2015 do prvého kvartálu 2020 – vzrástli vklady o 30 percent, celkové aktíva bánk o 33 percent a úvery dokonca o 50 percent. Výnos z poplatkov však vzrástol iba o 11 percent, pričom ceny merané podľa indexu spotrebiteľských cien (CPI) vzrástli za toto obdobie o 8 percent. Príjmy z poplatkov a provízií teda nominálne rastú, ale v zásade tempom, ako inflácia. Reálny nárast výnosu z poplatkov a provízií je menej ako 3 percentá za päť rokov a je zanedbateľný v porovnaní s tým, že banky spravujú oveľa väčšie množstvo peňazí, aj nominálne, aj v pomere k HDP. Podiel výnosov poplatkov a provízií na výnosoch je u slovenských bank výrazne pod priemerom Európskej únie – na Slovensku je okolo 25 percent, v EÚ okolo 35 percent. Na dobehnutie by tak slovenské banky potrebovali zvýšiť výnosy z poplatkov o 40 percent, na čo upozorňuje aj Národná banka Slovenska.

Iveta Makatura, Marketing Manager, Privatbanka: Odpustením bankového odvodu v druhom polroku 2020 sa bankový odvod za celý rok 2020 len dostáva na pôvodnú výšku z roku 2019. Privatbanka zvýšenie bankového odvodu na rok 2020 nepremietla do zvýšenia poplatkov za služby, ani do zvýšenia úrokových sadzieb za poskytované úvery. Banka zdroje, ušetrené odpustením bankového odvodu v druhom polroku roku 2020, použije na zvýšenie svojich vlastných zdrojov – navýšením vlastných zdrojov o čistý zisk dosiahnutý v roku 2020. Kapitálovo to posilní banku a vytvorí tak väčší priestor pre úverové financovanie klienov banky.

Martin Hrušovský, hovorca Slovenskej záručnej a rozvojovej banky: Bankový odvod sme do svojich poplatkov priamo nepremietli a teda ani v nadväznosti na jeho zrušenie zatiaľ nepredpokladáme ich výraznejšie zníženie. Celý bankový sektor totiž bude zrejme čoskoro čeliť nutnosti zvýšiť tvorbu opravných položiek a rezerv v súvislosti s očakávaným prepadom ekonomiky a teda aj možným zníženým kvality úverového alebo záručného portfólia. Ušetrené zdroje naša banka využije predovšetkým na ďalšiu podporu ekonomiky krajiny vo forme ďalších výhodných úverov a záruk pre malé a stredné podniky, ako aj mestá a obce, a to buď priamo cez svoje produkty, alebo aj v rámci programu pomoci cez Slovak Investment Holding, do ktorého sa naša banka zapojila.

01 - Modified: 2024-04-18 16:57:09 - Feat.: - Title: Trináste dôchodky majú podľa rozpočtovej rady negatívny vplyv na dlhodbú udržateľnosť 02 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 03 - Modified: 2024-04-02 08:26:29 - Feat.: - Title: Na Zuzanu Fialovú sa spustila po Tarabovom príspevku lavína hejtu. Herečku si zastala aj prezidentka 04 - Modified: 2024-03-20 21:44:57 - Feat.: - Title: "Žiaden prezident nezlacní potraviny." Čaputová vyzýva Slovákov k voľbám 05 - Modified: 2024-03-14 12:39:16 - Feat.: - Title: Čaputová rokovala s gréckou prezidentkou. Ocenili dobré vzťahy krajín, hovorili o súčasných výzvach
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:05