StoryEditor

Takto si sami napíšete návrh na rozvod (vzor)

30.09.2020, 15:00
Ak je manželstvo hlboko a trvalo rozvrátené tak, že nie je nádej na obnovu, môžete podať návrh na rozvod.

1. Detaily návrhu na rozvod manželstva, čiže žiadosti o rozvod, môžeme rozdeliť na podstatné a nepodstatné náležitosti. Žiadosť o rozvod musí byť formulovaná presne a konkrétne, aby súd mohol rozhodnúť o rozvode. Ak by v žiadosti chýbali podstatné náležitosti, može sa stať, že sa celé konanie o rozvod manželstva predĺži.

2. K podstatným náležitostiam návrhu na rozvod patrí označenie súdu, ktorému návrh adresujete. Návrh na rozvod sa podáva vždy na okresný súd, v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko. Návrh je tiež možné podať aj na ten súd, v obvode ktorého má bydlisko aspoň jeden z manželov. Ak osoba, ktorá podáva návrh na rozvod, nemá v obvode svojho bydliska všeobecný súd, podá návrh na súd, ktorý je v obvode trvalého bydliska protistrany.

3. Do návrhu na rozvod manželstva musíte uviesť presné označenie oboch manželov. Nesmie chýbať meno, priezvisko, dátum narodenia, bydlisko a občianstvo. Môžete uviesť aj telefónne číslo a mail.

4. V listine spíšte, kedy a kde bolo manželstvo uzatvorené a na ktorej matrike je vedené. Musíte uviesť knihu manželstiev, a to tak, že presne označíte sobášnu matriku mesta, kde ste sa sobášili, číslo zväzku, ročník, stranu a poradové číslo. Zároveň treba uviesť, či ide o prvé manželstvo.

5. Podstatnou náležitosťou návrhu na rozvod je aj uvedenie, či z manželstva pochádzajú maloleté deti. Ak áno, musíte uviesť ich mená a dátumy narodenia.

6. Rovnako je dôležité spísať do dokumentu aj posledné spoločné bydlisko manželov. Tu uvediete ulicu, súpisné číslo domu, mesto a poštové smerové číslo.

7. V podanom návrhu opíšte tiež príčiny rozvratu manželstva, ktoré podľa vás viedli k rozpadu manželstva. Nemusíte ich opisovať úplne podrobne. Na súde by však malo byť z návrhu jasné, že na rozvod máte vážne dôvody.

8. K žiadosti o rozvod sa pripájajú aj ďalšie dôležité dokumenty, akými sú sobášny list, rodné listy detí a potvrdenie o príjme. Priložiť by ste mali vždy kópie....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 02 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte 03 - Modified: 2024-03-22 13:10:00 - Feat.: - Title: Prezúvanie zvládnete aj sami. Ako predĺžite životnosť pneumatík a kedy ich už vyhodiť? 04 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 05 - Modified: 2024-03-19 10:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Nezabudli ste ešte na skratky okresov na tabuľkách s EČV? Otestujte svoju pamäť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. apríl 2024 04:29