StoryEditor

Vlastníte pôdu v katastri, kde sa začne sceľovať? Musíte byť v procese aktívni

29.09.2020, 13:53
Majitelia rozdrobených pozemkov musia mať premyslené, kde by chceli mať po novom umiestnené scelené parcely. Musia komunikovať s úradmi i projektantmi.

Po desiatich rokoch sa na Slovensku znovu začne sceľovať pôda. Proces riadia okresné úrady a rozdelený je na tri základné etapy. Najprv si treba prichystať úvodné podklady, potom nasleduje projekt pozemkových úprav a napokon ich realizácia.

A. Etapa príprav úvodných podkladov
Každý vlastník by si mal ozrejmiť rozsah a veľkosť svojho vlastníctva, ktoré bude zosumarizované podľa údajov katastra nehnuteľností, a zašle sa mu na vedomie ako Výpis z registra pôvodného stavu.
– V tejto etape si môže z ostatných údajov registra overiť okrem iného to, či sa v údajoch katastra nenachádza majetok vedený ešte na mená jeho právnych predchodcov. Je to dôležité preto, aby si ho stihol včas predediť s pomocou notára a uplatniť si ho – po prededení na svoje meno – priamo v konaní o pozemkových úpravách. Ak to neurobí, takýto majetok sa v projekte pozemkových úprav vyčlení v prospech spomínaného právneho predchodcu, bude teda vyčlenený ako nový pozemok vo vlastníctve toho, v čí prospech svedčí zápis o vlastníctve v údajoch katastra.
– Vlastník má ďalej právo podieľať sa prostredníctvom združenia účastníkov pozemkových úprav na spracovávaní dokumentácie s názvom Všeobecné zásady funkčného usporiadania územia. Tá, ako napovedá názov, rieši funkčnosť krajiny v obci, v ktorej daný vlastník žije, a má možnosť svojimi skúsenosťami napomôcť pri tvorbe tohto významného dokumentu.

B. Etapa spracovania projektu
Podstatné je, aby sa vlastník aktívne zaujímal o stanovenie spomínaných Zásad umiestnenia nových pozemkov. Najmä vtedy, ak má jeho majetok väčší rozsah, ak vlastní pozem...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 18:28