Stavba trvala 2,5 roka, predstavovala 7000 hodín vlastnoručnej práce.Jan Chvátal
StoryEditor

Kľúčom k využitiu pozemku je predovšetkým územný plán

10.11.2020, 08:39
Množstvo miest nemá kompletné územné plány. Značná časť je už zastaraná a je dedičstvom predchádzajúcich období, vraví Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska.

Aké údaje na územnom pláne obce alebo mesta si treba overiť skôr, než podpíšeme kúpnu zmluvu?
Prvé informácie o nehnuteľnosti pred jeho kúpou môžete získať z listu vlastníctva. Dostupné sú bezplatne a sprístupnené každému napríklad na portáloch Úradu geodézie, kartografie a katastra.

Vyhliadla som si pozemok, čo si mám na liste vlastníctva overiť?
Pokiaľ ide o pozemok, overte si jeho parcelové číslo, výmeru v štvorcových metroch, druh pozemku, aké ťarchy sú na ňom zapísané na liste vlastníctva, či nie je zaťažený nejakým vecným bremenom – napríklad právom prechodu. Na liste vlastníctva sú aj iné informácie, ako napríklad ochranné pásma a zápisy v registroch. Dozviete sa z neho, či sa nenachádza v chránenej krajinnej oblasti alebo v pamiatkovej zóne.

Menšie obce nemusia mať územný plán. Čo ak v danej lokalite územný plán už majú? Aké informácie sa z neho dajú vyčítať?
Ak v lokalite, kde sa pozemok nachádza, je už spracovaný, vieme z neho vyčítať informácie o jeho funkčnom využití a aj o základných regulatívoch výstavby. Aká má byť podlažnosť, indexy podlažnej plochy, zastavanej plochy, plochy zelene a podobne. Územné plány sú verejne dostupné na internete. Klientom však odporúčame, aby si vyžiadali územnoplánovaciu informáciu ku konkrétnemu pozemku na príslušnom miestnom alebo mestskom úrade.


Zvyknú sa meniť územné plány obcí a miest často?
Územné plány sa menia pomerne v dlhodobom horizonte.

Čo radíte klientom pred kúpou nehnuteľnosti, aby po podpise zmluvy neboli nemilo prekvapení? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:47