Záujemcovi o vybudovanie stavby uľahčí a urýchli práce, ak je už pozemok vybavený inžinierskymi sieťami.Dreamstime
StoryEditor

Obec diktuje, čo môžete stavať na svojom pozemku

03.11.2020, 23:00
Čulý stavebný ruch môže prekvapiť každého, kto nesleduje územné plány svojej obce či mesta, ale aj majiteľov nehnuteľností na dotknutých územiach. Advokát Róbert Bános radí, v akom štádiu a ako môžete ešte výstavbe zabrániť.

Kedy potrebujete územné rozhodnutie
Prvý prípad: Vyhliadli ste si pozemok, na ktorom by ste chceli postaviť rodinný dom.
Vaša prvá cesta by mala viesť na obecný úrad. Požiadajte ho o územnoplánovaciu dokumentáciu. Podľa nej zistíte, či je pozemok vhodný na typ stavby, ktorú máte v pláne. Odporúča to aj advokát Róbert Bános z advokátskej kancelárie Bános & Košútová. „Územnoplánovacia informácia je dokument, ktorý informuje o tom, či je daný pozemok stavebným pozemkom, prípadne aký je iný možný účel jeho využitia v zmysle platného územného plánu.“ Obsahuje konkrétne požiadavky. Napríklad aká je povolená maximálna zastavaná plocha, maximálna výška plotu, strechy, maximálny povolený počet podlaží, minimálna plocha zelene, odstup od susediacej stavby, od susedných parciel a ulice.


Rada advokáta: Ak projekt stavby v nejakých aspektoch nie je v súlade s územným plánom, je potrebné najskôr zažiadať o územné rozhodnutie, a až po jeho získaní je možné podať žiadosť o stavebné povolenie. V prípade, že pozemok, na ktorom chcete stavať, nie je zahrnutý v územnom pláne, získanie územného rozhodnutia je nevyhnutné.


Obec zmenila svoj územný plán
Druhý prípad: V katastri vášho mesta alebo obce sa začne realizovať rozsiahla výstavba, skládka odpadu či priemyselný park.
Územnoplánovaciu dokumentáciu podľa Stavebného zákona tvorí séria dokumentov: 1. koncepcia územného rozvoja Slovenska, 2. územný plán regiónu, 3. územný plán obce a 4. územný plán zóny. Koncepciu schvaľuje vláda nariadením, územné plány regiónov samosprávny kraj v podobe všeobecne záväzného nariadenia a územné plány obcí a zón schvaľuje obec taktiež v podobe všeobecne záväzného nariadenia. Dokumentácia sa t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 03 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-16 11:42:07 - Feat.: - Title: Výrazne vzrástli investície do komerčných nehnuteľností v strednej a východnej Európe
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 09:36