StoryEditor

Investujte do úspor energií a ušetríte. Odborníci vám poradia, ako na to

25.11.2020, 11:04
Firmy aj bytové domy môžu čerpať zvýhodnené úvery a eurofondy, ktoré sú určené na zníženie spotreby energií. Podnikom prospeje energetický audit. Odborníci radia, ako neplatiť zbytočne veľa.

Zvýhodnené úvery bánk a eurofondy sú určené na zníženie spotreby energií

Podnikom prospeje energetický audit

Odborníci radia, ako neplatiť zbytočne veľa za elektrinu či plyn

Odpovedá Peter Blaškovitš, generálny riaditeľ Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry

1. Šesť aktuálnych výziev
Znížiť spotrebu energie, a vďaka tomu aj prevádzkové náklady, chcú mnohí podnikatelia. Aké prostriedky môžu čerpať z eurofondov?
Aktuálne máme pre podnikateľov otvorených šesť výziev z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Ich hlavným cieľom je prispieť k prechodu na energeticky efektívne nízkouhlíkové hospodárstvo.

Pomoc smeruje do menej rozvinutých regiónov mimo Bratislavského samosprávneho kraja. Intenzita podpory pre podnikateľov sa pohybuje od 45 až po 85 percent z celkových oprávnených nákladov v závislosti od veľkosti podniku a konkrétnej výzvy.

To je zaujímavá motivácia, aby investovali do zásadných energetických opatrení. Keďže však časť prostriedkov platia z vlastných zdrojov, sú pri investíciách opatrnejší. Výzvy sú stále otvorené, a tak majú podnikatelia čas na dôslednú prípravu projektov.

2. Energetické audity
Snažia sa firmy skresať náklady na energie?
Mnohé z podnikov už aktívne začali hľadať rezervy a poznajú spôsoby, ako neplytvať energiou. Ak majú skúsených manažérov, dali si vypracovať energetické audity, ktoré identifikovali, čo majú urobiť pre zníženie spotreby a aké obnoviteľné zdroje energie sú pre nich vhodné.

Rýchlo návratné opatrenia už majú hotové, ale zásadnejšie riešenia sú finančne náročné, a tak ich odkladajú. Práve takéto zámery pokrývajú dve aktuálne výzvy pre podniky, ktoré pôsobia v priemyselných odvetviach a v nadväzujúcich službách.

3. Výška príspevku
S akou výškou príspevku môžu počítať?
Jedna z výziev je určená pre menšie projekty, kde podniky môžu získať príspevok od 20-tisíc do 200-tisíc eur s intenzitou 60 percent.

V druhej z týchto výziev, pri ktorej maximálny príspevok dosahuje až dva milióny eur, je intenzita pomoci pre veľké podniky 45 percent a mikro-, malé a stredné podniky môžu získať podporu s intenzitou 50 percent.

Podniky podporu z týchto výziev môžu využiť napríklad na zníženie energetickej náročnosti priemyselných a administratívnych budov, rekonštrukciu energetických zariadení, tiež na systémy merania a riadenia a rekonštrukciu rozvodov energie.

Súčasťou projektov môže byť aj rekonštrukcia a modernizácia vykurovacích a klimatizačných systémov v budovách, systémov prípravy teplej vody alebo vonkajšieho osvetlenia priemyselných areálov.

4. Obnoviteľné zdroje energie
Aké ďalšie podnikateľské zámery je možné podporiť?
Od mája tohto roka môžu podnikatelia, a to niel...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:16