StoryEditor

Výšku dôchodku môžete ovplyvniť - starajte sa o svoje financie v II. a III. dôchodkovom pilieri

09.12.2020, 08:00
Najdôležitejším krokom pri sporení v druhom pilieri je výber dôchodkových fondov, v ktorých chce sporiteľ svoje peniaze zhodnocovať. Slováci zostávajú verní svojej povesti konzervatívnych investorov.

O Slovákoch, Igor Čečko, generálny riaditeľ spoločnosti Finanzpartner hovorí, že so svojimi úsporami efektívne nepracujú.

Stávajú sa zo Slovákov postupom času lepší investori?

Na Slovensku je stále veľmi nízka miera finančnej gramotnosti. Slováci sú na chvoste krajín, ktoré patria do OECD. Podľa meraní testov PISA finančná gramotnosť žiakov stagnuje už od roku 2012. V minulom roku dokázalo na štyri základné otázky, ktorými NBS testovala finančnú gramotnosť, správne odpovedať iba 9,6 percenta domácností. Od finančnej gramotnosti sa odvíja i chuť či dopyt po investičných produktoch. Aj keď Slováci investujú výrazne menej ako obyvatelia krajín západnej Európy, môžeme hovoriť o mierne sa zvyšujúcom záujme o investovanie. Podľa dostupných štatistík najväčších bankových domov, ktoré na Slovensku pôsobia, má skúsenosť s investovaním približne 18 percent ľudí.

V súčasnosti je už veľa možností, ako zhodnotiť úspory. Zostávame verní povesti konzervatívnych investorov?

Ak sa už Slováci rozhodnú investovať, najčastejšie volia konzervatívnu investičnú stratégiu. Značná časť z tých, ktorí investujú, zvolili formu investičného a kapitálového životného poistenia. Medzi ďalšie vyhľadávané investície patria podielové fondy, investície do akcií alebo dlhopisov a dôchodkové sporenie. Mňa osobne teší, že ľudia začínajú objavovať aj investovanie do verejne obchodovateľných ETF fondov. O Slovákoch musím konštatovať, že so svojimi úsporami efektívne nepracujú. Väčšina ľudí drží peniaze na bežných účtoch v bankách alebo ešte horšie – v hotovosti doma. Tieto peniaze nielenže nezarábajú, ale z dôvodu inflácie strácajú svoju hodnotu. Preto vnímam úlohu finančných sprostredkovateľov a poradcov ako veľmi dôležitú. Akt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 14:42